Normal_rss_entry-400727

Veilig Thuis heeft drie meldingen van de politie over kinderen die meededen aan de klimaatprotesten op de A12 in Den Haag doorgeleid naar hulpverleners. Die kunnen zich verder ontfermen over de gezinnen waarover het gaat. "Deelnemen aan een demonstratie is op zichzelf geen reden voor een melding kindermishandeling. Er kunnen andere dingen spelen waarbij het goed is om de ondersteuning aan te bieden", aldus het overkoepelende Landelijk Netwerk Veilig Thuis. De ondersteuning is vrijwillig, ouders mogen de hulp afslaan.

Veilig Thuis is opgericht om signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld te onderzoeken, en om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is. De 25 regionale organisaties hebben tot nu toe 22 meldingen van de politie over A12-kinderen gekregen. Dertien meldingen zijn niet aangenomen. Dit betekent dat Veilig Thuis geen reden ziet om verder naar die gevallen te kijken.

Geen sprake van kindermishandeling

Van de negen meldingen die wel zijn aangenomen, zijn twee na beoordeling alsnog afgewezen. Daar is volgens het landelijke netwerk geconcludeerd "dat er geen sprake was van kindermishandeling/huiselijk geweld". Bij de overige vier meldingen is niet bekend of die een vervolg krijgen.

De politie had eerder laten weten 32 aanhoudingen van kinderen bij de snelwegblokkades te hebben gemeld bij Veilig Thuis. Volgens het landelijk netwerk kan het zijn "dat meerdere meldingen die betrekking hebben op één gezin geregistreerd staan als één melding".

Door: ANP