Recordaantal jongeren tot 23 jaar in de jeugdzorg

394.000 jongeren kregen in de eerste helft van 2023 jeugdzorg. Dat zijn er 2.000 meer dan in dezelfde periode in 2022 en is volgens het CBS het hoogste aantal jongeren tot 23 jaar ooit dat jeugdzorg ontving. Vooral meer jongeren krijgen jeugdhulp, in de jeugdbescherming is juist een daling gaande. Dit meldt het CBS.

Van alle jongeren tot 23 jaar kreeg 8,8 procent een of meerdere vormen van jeugdzorg, zoals jeugdhulp zonder verblijf, jeugdhulp met verblijf, jeugdbescherming of jeugdreclassering Het aantal jongeren met jeugdhulp zonder verblijf steeg met 0,7 procent licht. In de jeugdhulp met verblijf nam het aantal jongeren met 3,5 procent af.

Tiel en Veendam koplopers

In Tiel, Terneuzen, Krimpen aan den IJssel en Veendam kregen de meeste jongeren jeugdzorg: meer dan 13 procent van de jongeren tot 23 jaar kreeg daar een vorm van. Minder dan 5 procent van de jongeren in Raalte, Schiedam, Maassluis, Ameland, Staphorst, Urk en Vlieland ontvingen in de eerste helft van 2023 jeugdzorg. Deze verschillen kunnen liggen aan de organisatie van jeugdzorg per gemeente, maar ook kunnen sociaaleconomische verschillen een rol spelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky