Jeugdgezondheidszorg Breda straks bij GGD; professionals kritisch op besluit

GGD West-Brabant gaat vanaf 1 januari 2024 over de jeugdgezondheidszorg voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud. Jong JGZ is er hier nog tot het einde van dit jaar verantwoordelijk voor. Professionals vrezen ervoor dat de zorg voor baby’s, peters en tienermeisjes die onbedoeld of ongewenst zwanger zijn hierdoor in gevaar komt. Jong JGZ vocht dit besluit eerder aan, maar de rechter stelde de gemeente Breda in het gelijk. Dit melden de GGD en BN de Stem. 

Volgens de GGD moet de overheveling van de jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar naar de GGD zorgen voor continuïteit, minder regeldruk en een integrale monitoring van de gezinnen. Het  besluit van de gemeente Breda zorgt ervoor dat de gehele jeugdgezondheidszorg tot 18 jaar bij de GGD West-Brabant komt te liggen.

'Bijzondere en wrede keuze'

Jeugdzorgers van Jong JGZ maken zich zorgen en noemen het een “bijzondere en wrede keuze” van de gemeente. Volgens jeugdverpleegkundige Esther Hebinck wordt de zorg op deze manier ruw onderbroken. “Onze cliënten moeten straks na vertraagde afspraken naar vreemde zorgverleners in vreemde gebouwen. Tegelijkertijd worden zestig medewerkers van Jong JGZ als vuil op straat gezet.” Zij en haar collega’s vinden dat Jong JGZ bij uitstek de geschikte organisatie is om de allerjongsten te helpen, maar dat hun expertise nu dreigt te verdwijnen. De jeugdgezondheidsorganisatie vreest ervoor dat de allerkleinsten bij de GGD niet meer dan een nummertje zullen zijn.

Jeugdzorgwethouder Eddie Förster stelt dat de keuze op de GGD is gevallen zodat alle kinderen in beeld blijven bij één organisatie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky