Populaire ‘Korean Skincare’ methode onder jongeren is schadelijk voor de huid

Steeds vaker zie je op TikTok influencers die hun huidregime met hun jonge volgers delen. Ook in Nederland gebruiken steeds meer jongeren huidproducten. Tieners komen met huidproblemen bij dermatologen omdat ze hier te veel van gebruiken. De populaire ‘Korean Skincare’ methode, bestaande uit 12 verschillende producten, leidt zelfs tot verergerde huidklachten. De huid gaat er namelijk sneller door schilferen, wat uiteindelijk leidt tot huidverstoring. Dermatoloog Kirsten Vogelaar is blij dat er nu aandacht komt voor dit probleem. Dit melden NPO Radio 1 en BNNVARA.

Parfum en cosmetica bevatten zuren die de huid van jonge kinderen flink kunnen verstoren. Volgens dermatoloog Vogelaar is het goed voor de huid om een beetje vet te hebben. Maar de ‘Korean Skincare’ methode laat de huid sneller schilferen, waardoor het gladder lijkt. Jongeren krijgen daardoor huidklachten en komen op de afdeling dermatologie terecht.

Routines afbouwen

Soms ziet Vogelaar wel voor honderden euro’s aan producten voorbij komen. “Die routine moet ik dan echt met de jongeren afbouwen. Daarom ben ik blij dat er nu aandacht voor komt.” De huid verzorgen is prima, maar te veel producten zijn overbodig en zelfs schadelijk. Britse dermatologen trokken hierover ook al aan de bel en adviseren kinderen om simpelweg twee keer per dag hun gezicht te wassen en als ze echt een product willen gebruiken, dat ze een licht vochtinbrengende crème aanbrengen. En: vergeet de zonnebrand niet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky