Leeuwarden stevent af op groter miljoenentekort op jeugdzorg dan verwacht

Dat er een tekort van 7 miljoen euro op de jeugdzorg in Leeuwarden zou ontstaan, was eerder al berekend. Maar nu is deze berekening herzien en komt er nog eens 4 miljoen euro bovenop dat tekort. Een flinke tegenvaller voor de gemeente dus. Dit meldt Omrop Fryslân.

De gemeenteraad werd woensdag over de financiële situatie geïnformeerd. Er zou een debat plaatsvinden over de inrichting van de jeugdzorg in Leeuwarden, maar deze is uitgesteld naar een later moment. Eerst wil de raad weten waar de tekorten vandaan komen en hoe deze in de toekomst níet meer ontstaan. Wethouder Nathalie Kramers zegt dat er in de gemeente meer en duurdere jeugdzorg is verleend en dat de lopende zorgtrajecten zijn verlengd. “Dat zie je pas aan het einde van het jaar.”

Jeugd Expert Team

Dit soort dingen kun je dus ook niet zomaar voorkomen. Een bijkomend probleem is dat Leeuwarden als gemeente niet mag bepalen waar het jeugdzorgbudget heengaat en dus ook niet kan beslissen over de lengte van een behandeling.

Raadslid Carlijn Niesink van de ChristenUnie denkt dat er meer mogelijkheden zijn dan Kramers schetst. De uitvoerende organisatie JET (Jeugd Expert Team) is de afgelopen jaren flink gegroeid in fte’s. “Ze zijn opgericht als bezuiniging, maar de kosten zijn alleen maar gestegen”, zegt Niesink. Zij pleit dan ook voor één aanspreekpunt, want ouders moeten nu vaak dubbel de situatie uitleggen. Hierdoor voelen zij zich niet begrepen gaat er dubbel zoveel tijd overheen voordat een kind, jongere of een gezin de juiste hulp krijgt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky