Zes nieuwe mazelenbesmettingen in regio Eindhoven

Sinds eind vorige week zijn er zes nieuwe mazelenbesmettingen gemeld bij GGD Brabant-Zuidoost. Het totale aantal geregistreerde besmettingen in de regio Eindhoven staat hiermee op 21. Volgens de GGD zal het aantal meldingen de komende tijd toenemen. Gelukkig is vooralsnog geen enkele patiënt ernstig ziek. Dit meldt Skipr. 

Van de 21 besmette patiënten is niemand gevaccineerd tegen de mazelen. Twintig van hen zijn kinderen, met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar. Bij vier van de zes recent gemelde besmettingen gaat het om kinderen die een tijdje geleden al ziek zijn geweest. De overige twee nieuwe besmettingen komen waarschijnlijk voort uit de eerder gemelde infecties.

Bron- en contactonderzoek

Na iedere melding van een mazelenbesmetting start de GGD een bron- en contactonderzoek. Dit moet ervoor zorgen dat mensen in de omgeving van de patiënt op de hoogte zijn van de besmetting en zelf ook voorzichtig met anderen omgaan.

Hersenvlies- en longontsteking

Meestal verloopt een mazelenbesmetting relatief mild, maar een op de duizend patiënten kan een hersenvliesontsteking oplopen en 1 tot 5 procent met de mazelen krijgt een longontsteking. In 1 op de 10.000 gevallen in Nederland verloopt de besmetting dodelijk. Het grootste risico op overlijden is onder baby’s. Lees hier meer over het ziekteverloop.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky