Verkennend onderzoek OVV naar veiligheid asielkinderen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een verkennend onderzoek naar de veiligheid van kinderen in de Nederlandse asielketen. De raad maakt zich zorgen over de leefomstandigheden van kinderen in de asielketen, in het bijzonder over hun veiligheidssituatie op opvanglocaties.

Voorzitter Chris van Dam van de Onderzoeksraad: "De Onderzoeksraad volgt dit onderwerp al geruime tijd. Steeds klinken zorgelijke geluiden over de veiligheidssituatie in en rond opvanglocaties. Wij snappen dat dit een zeer complex probleem is, maar dat mag niet in de weg staan aan het bieden van minimale veiligheid aan de kwetsbaarste groep: de kinderen."

Ondermaatse leefomstandigheden

Eerder hebben instanties zoals de Kinderombudsman, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid al gewezen op de "ondermaatse en onveilige leefomstandigheden in de asielopvang, met name voor kinderen", laat de OVV weten.

Het verkennende onderzoek richt zich op het verzamelen van informatie en start met oriënterende gesprekken met diverse betrokken partijen.

Door: ANP