Meeste gemeenten geven meer geld uit aan jeugdzorg dan begroot

Veel gemeenten hebben vorig jaar fors meer geld uitgegeven aan de jeugdzorg dan begroot. De kosten blijven de komende tijd stijgen, terwijl er ook nog eens bezuinigingen aankomen. Jeugdzorgwethouders houden hun hart vast. Dit meldt NU.nl, die een rondgang langs gemeenten deed. 

Zo staat de gemeente Nissewaard voor een grote uitdaging. Wethouder Hanneke Stengs-Nijhof vreest dat als er nu niet wordt ingegrepen, de problemen alleen maar erger worden. De Zuid-Hollandse gemeente heeft zoveel meer jeugdzorgkosten, dat deze de kosten niet meer aankan. Er komen dus flinke voorstellen aan om te bezuinigen. “Die gaan de inwoners en de gemeente voelen.”

Miljoenentekorten jeugdzorg

Gemeenten voegen vaak zelf geld toe aan het potje jeugdzorggeld dat ze van de overheid krijgen. Maar ook dan overschrijden veel gemeenten nog altijd de kosten. NU.nl stuurde alle Nederlandse gemeenten een enquête, waar 109 op reageerden. 87 van hen hebben vorig jaar (fors) meer geld uitgegeven aan de jeugdzorg dan gepland. Soms lopen de overschrijdingen op tot in de miljoenen. De kosten voor de jeugdzorg zijn gestegen, maar er zijn ook meer jongeren die jeugdhulp nodig hebben. Meer en meer doen ook nog eens een beroep op specialistische jeugdzorg. En hier hangt een prijskaartje aan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky