Utrecht hoopt uit rode cijfers te komen door te bezuinigen op jeugdzorg en meer

De gemeente Utrecht moet jaarlijks 76 miljoen euro gaan besparen, om flink rode cijfers te voorkomen. Dit betekent dat er straks minder geld beschikbaar is voor de jeugdzorg en beschermd wonen, meldt het Algemeen Dagblad. 

Doordat de inkomsten vanuit de overheid zijn gedaald, zijn er bij de gemeente Utrecht geldproblemen ontstaan. Het financiële gat kon lange tijd nog gedicht worden, maar nu zijn er fikse maatregelen nodig om te voorkomen dat Utrecht grote verliezen lijdt. Volgens de laatste bezuinigingsplannen moet er ieder jaar 76 miljoen euro bespaard worden, onder meer op de jeugdzorg.

Minder specialistische jeugdhulp en meer groepstherapie

Zo gaat de gemeente het gebruik van specialistische jeugdhulp terugdringen en worden kinderen en jongeren vaker bij groepstherapie geplaatst. Dat betekent dus dat individuele sessies hier en daar worden geschrapt. Ook stopt het stadsbestuur de subsidie aan enkele jeugdprojecten. Jongeren die ongewenst zwangerschap, trauma hebben of ondersteuning nodig hebben op het gebied van het begrenzen van de eigen seksualiteit, hebben straks minder hulp.

Beschermd wonen

In 2025 gaat Utrecht 800.00 euro besparen op beschermd wonen voor mensen met psychische en sociale problemen. In 2027 stijgt dit besparingsbedrag naar 1,9 miljoen euro. Mensen die nu gebruikmaken van beschermd wonen, moet straks thuis wonen met extra ondersteuning.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky