Ouders bezorgd over aanhoudende problemen met jeugdzorg in Alphen

Sinds de gemeente Alphen de jeugdzorg heeft overgenomen van GO! voor Jeugd is het chaos. Ouders zijn bezorgd omdat de zorgindicatie van hun kind bijna verloopt en klantenservicemedewerkers zouden zelf bijna huilend aan de telefoon zitten. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De gemeente coördineert de jeugdzorg vanuit Oog voor Thuis. Maar volgens ouders wordt er bar weinig gecoördineerd. Zo is er een moeder die vertelt dat haar 15-jarige zoon vanwege gedragsproblemen gespecialiseerde zorg nodig heeft, maar volgens de gemeente is er geen plek. “Ze hebben niet eens de moeite genomen om te inventariseren wat hij nodig heeft.” Gelukkig is ze zelf ook zorgaanbieder en wist ze buiten de gemeente om een plekje voor haar zoon te regelen, maar andere ouders hebben dat geluk niet.

Wachtlijsten gehalveerd

Sinds begin 2024 heeft de gemeente Alphen de verantwoordelijkheid voor ruim tweeduizend kinderen en jongeren. De samenwerking met GO! voor Jeugd zou zijn stopgezet vanwege de lange wachtlijsten. Oog voor Thuis is belast met de taak om de zorg te coördineren, maar een groep ouders vindt niet dat er sinds januari veel is verbeterd. Jeugdzorgwethouder Anouk Noordermeer stelt echter dat de wachtlijst ruim gehalveerd is en dat er hard wordt gewerkt aan het oplossen van de lopende problemen. Dat er klantenservicemedewerkers huilend aan de telefoon zaten kwam volgens haar door de hoge werkdruk. “Er werden meer jongeren overgedragen dan eerder verwacht.” Ook zouden medewerkers niet over genoeg informatie beschikken om ouders en hun kinderen te helpen.

Incomplete dossiers 

Een andere factor die meespeelt is de incomplete overdracht van dossiers door GO! voor Jeugd, zegt Noordermeer. De dossiers zouden ook nog eens in PDF zijn doorgestuurd, waardoor deze omgezet moesten worden. Omdat de dossiers niet compleet zijn wil de gemeente 1.200 zorgindicaties die op 30 juni verlopen opnieuw beoordelen. Maar daar is Alphen nauwelijks aan toe gekomen. Lukt het niet om een indicatie te herbeoordelen, dan wordt deze stilzwijgend verlengd met zes maanden.

Lees ook: Conflict over wachtlijst: 1,5 miljoen euro nog niet uitbetaald aan GO! voor Jeugd

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky