'Mishandeling 10-jarig meisje Vlaardingen heeft pleegzorgwereld opgeschud'

Pleegouders, pleegkinderen en medewerkers in de pleegzorg zijn geschrokken van de mishandeling van een 10-jarig meisje door haar pleegouders. Volgens Jeugdzorg Nederland gaat de hele sector eronder gebukt. Het meisje mocht gisteren na drie weken eindelijk het ziekenhuis verlaten om te revalideren in een medisch centrum. Er is nog altijd grote onzekerheid over haar herstel. Dit meldt NOS. 

Pleegouders worden sinds de zaak in Vlaardingen negatiever benaderd, zegt voorzitter Hans Zijlstra van Pleegwijzer. In de ogen van buitenstaanders benadrukt het incident dat alle pleegouders schuldig zijn, “maar dat is natuurlijk onzin”. Pleegouders krijgen kritischere vragen en negatieve reacties.

Meer interesse in pleegzorg

Pleegzorgorganisaties merken een toenemende behoefte aan voorlichting over het worden van een pleegouder. Er is dus meer aandacht voor pleegkinderen en meer ouders denken erover na om kwetsbare kinderen een plekje te bieden. “Dat is dan weer een beetje goed nieuws”, aldus Nicolien van den Berg van Jeugdzorg Nederland.

Toezicht op pleegzorg

Desondanks blijft de grootste vraag bij iedereen: hoe hebben pleegouders ongezien en langere tijd een 10-jarig meisje kunnen mishandelen? Pleegmoeder Patty Zoet denkt zeker dat het toezicht in de pleegzorg beter kan, bijvoorbeeld door ook eens onaangekondigd langs te komen bij een gezin. Ze vindt het goed dat zorgverleners vertrouwen hebben in de ouders, maar toezicht is volgens haar nog beter.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky