Gemeente roept op: ‘Ga eerst naar sportclub voordat je beroep doet op jeugdzorg’

De gemeente Son en Breugel kan de druk op de jeugdzorg niet meer aan. De kosten vliegen uit de bocht, waardoor de gemeente de komende jaren verlies lijdt. Daarom luidt de oproep om eerst de buren, sportclub of vereniging in te schakelen voordat iemand naar de gemeente stapt voor een aanvraag voor jeugdhulp. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Wethouder Steven Grevink zoekt naarstig naar mogelijkheden om de toenemende vraag naar hulp te beperken. Zijn gemeente heeft de jeugdzorgkosten in vijf jaar tijd zien verdubbelen. Ongeveer één op de zeven gezinnen vraagt Son en Breugel om jeugdhulp en waarschijnlijk is dat binnen aanzienlijke tijd zelfs één op de vijf (20 procent). Grevink stelt dat dit niet vol te houden is en kunnen de kosten alleen geremd worden als buren, sportclubs of lokale organisaties hun steentje bijdragen.

Signaleerfunctie

“De gemeente kan het niet alleen, dus zoek het liever bij elkaar en de verenigingen.” Zo heeft de scoutingorganisatie in Son en Breugel en speciale tak voor kinderen met autisme en een verstandelijke beperking. Hij hoopt ook dat zulke organisaties de signaleerfunctie op zich nemen. De gemeente wil hiervoor de lijnen met verwijzers en huisartsen verkorten. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky