Bestuurlijke afspraken gemaakt over over afbouw gesloten jeugdhulp

Op woensdag 19 juni hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jeugdzorg Nederland en drie ministeries (VWS, OCW en J&V) bestuurlijke afspraken gemaakt die de afbouw van de gesloten jeugdhulp moeten ondersteunen. De ambitie is om helemaal geen gesloten jeugdhulp meer in Nederland te hebben. Dit meldt VNG.

De bestuurlijke afspraken moeten de afbouw van de gesloten jeugdhulp versnellen en ondersteuning bieden aan het opbouwen van de best passende ondersteuning voor jongeren met complexe problemen. Zij hebben recht op goede zorg, liefdevol en zo veel mogelijk thuis, aldus VNG. Hiervoor zijn volwaardige alternatieven voor gesloten jeugdhulp nodig, moet er andere huisvesting komen en is het noodzakelijk dat er genoeg en bekwaam personeel is. Ook is er meer betrokkenheid nodig vanuit het onderwijs.

Versterking landelijke regie

In de afspraken is vastgelegd wie wat doet en wat iedere organisatie de komende jaren te doen staat. Ook is een versterking van de landelijke regie voor de afbouw afgesproken. Dit betekent dat er een landelijk af- en ombouwplan komt. Een nationaal uitvoeringsprogramma ondersteunt gemeenten, zorgverleners, jeugdhulpaanbieders en ministeries vanaf de herfst van 2024 bij de transformatie.

Andere voorzieningen

“Met deze bestuurlijke afspraken zetten we een belangrijke stap. Het is nu van belang dat alle partijen bijdragen aan een zorgvuldige en snelle afbouw van de gesloten jeugdhulp. Bovendien moeten we nu samen werken aan andere voorzieningen, waarmee jongeren de hulp krijgen die zij nodig hebben”, aldus voorzitter Cathalijne Dortmans van de VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky