6 mei 2015 om 10:21
< 1 min lezen

Onderzoekers identificeren medicijnen tegen agressieve hersentumor bij kinderen

Voor een zeer agressieve hersentumor bij kinderen, een diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG), bestaat nog altijd geen behandeling. Een internationaal onderzoeksteam, met onderzoekers van VUmc, zet nu een flinke stap om dit te veranderen. Ze hebben medicijnen geïdentificeerd die mogelijk te gebruiken zijn als therapie. Dit meldt het VUmc. 

Elk jaar wordt in Nederland bij zo’n tien kinderen (meestal jonger dan tien jaar) een tumor in de hersenstam ontdekt. DIPG betekent voor het kind een zeer slecht vooruitzicht: een behandeling is er niet en gemiddeld leeft de patiënt dan nog maar negen maanden. De behandelend arts kan alleen tijd winnen door de tumor te bestralen.
 
Dit type hersentumor is zo zeldzaam dat een studie in alleen Nederland te weinig data zou opleveren. Daarom hebben onderzoekers wereldwijd de handen ineengeslagen om samen gericht te zoeken naar nieuwe medicijnen. De resultaten van deze samenwerking zijn nu beschreven in Nature Medicine. De onderzoekers hebben een klasse van medicijnen gevonden die mogelijk gebruikt kan worden als therapie. Tegelijk hebben ze meer fundamenteel begrip opgedaan over de ziekte. Onderzoeker dr. Esther Hulleman: “We hebben een genetische mutatie ontdekt die in 80 porcent van de gevallen van DIPG aanwezig is. Dat is goed nieuws, want nu kunnen we hopelijk gericht aanvullende medicijnen gaan ontwikkelen.”
 
© Nationale Zorggids

 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Geneesmiddelen

    Apothekersassistenten geven toe dat het soms misgaat bij uitgifte van medicijnen

    8 april 2025 om 10:39
    • Geneesmiddelen

    Vanwege gevaarlijke nep-pijnstiller meer Nederlanders naar het ziekenhuis

    28 maart 2025 om 15:05

Aankomende evenementen

19 Sep
Jong & Parkinson event | derde zaterdag van september
  • Gelderland
02 Oct
Borstvoedingscafé
  • Friesland
05 Oct
Regionaal IC-café over delier
  • Noord-Brabant