Ongezonde frisdranken verdwijnen van middelbare scholen
De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen met de verkoop van de traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De implementatie is uiterlijk eind 2018 afgerond en vanaf dan zijn er op middelbare scholen, naast water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken beschikbaar. Hiermee loopt de industrie vooruit op de reeds bestaande afspraken gemaakt in het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’, zo meldt Stichting Dranken Nederland.
Het initiatief is onderdeel van een belofte van de gehele Europese frisdrankindustrie, waarbij is afgesproken dat in 2019 in heel Europa alleen nog maar laagcalorische en calorievrije frisdranken op middelbare scholen worden aangeboden. Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is verheugd met de belofte: “De frisdrankproducenten willen graag bijdragen aan oplossingen om obesitas onder jongeren verder te laten dalen. We ondersteunen het Akkoord ‘Gezonde Voeding op Scholen’. We zullen ook andere toeleveranciers en cateraars vragen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en ons beleid te volgen.”
Het is een nieuwe stap in een reeks aan maatregelen die de Nederlandse frisdrankindustrie reeds heeft genomen. Zo zijn er geen marketingactiviteiten gericht op kinderen tot 13 jaar, is de frisdrankindustrie niet actief op lagere scholen en is de huidige ambitie om 60 procent van de automaten te vullen met water en/of laagcalorische frisdranken. “Dit alles sluit naadloos aan op de aangescherpte ambitie die de sector begin dit jaar aankondigde om in 2020 een caloriereductie van 15 procent via frisdranken te realiseren”, vervolgt Gianotten.
In juni publiceerde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over overgewicht bij jongeren. Het aantal kinderen en tieners die te zwaar zijn, neemt alleen maar toe. In 2016 had 13 procent van de jongeren tussen de 4 en 20 jaar overgewicht. Dat is 10 procent meer dan in 2015.
Door: Redactie Nationale Zorggids