9 november 2015 om 10:41
< 1 min lezen

Ouders betalen vaker zelf voor psychische behandeling kind

Wanhopige ouders nemen steeds vaker zelf het initiatief om de psychische behandeling van hun kind te regelen. Zij zien dat gemeenten de behandelkosten vaak boven de beste zorg stellen en daarom trekken ze zelf maar de portemonnee om hun kind te helpen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De Kinderombudsman concludeerde vorige week al dat gemeenten de kosten van de zorg belangrijker lijken vinden dan de kwaliteit. Er dreigt op deze manier een tweedeling, want niet alle ouders kunnen een behandeling betalen. Bij GGZ-instelling Dokter Bosman is het uurtarief bijvoorbeeld 96 euro.

Michiel Bosman is psychiater bij Dokter Bosman en hij ziet regelmatig wanhopige ouders die de kosten zelf maar betalen. Instellingen kunnen de vraag niet altijd aan. Er komen iedere week 150 van dergelijke aanmeldingen binnen, vorig jaar waren dat er nog 50.

Ouders zoeken naar een oorzaak voor de gedragsproblemen bij hun kind. “Dan horen ze van een specialist dat ze over 26 weken aan de beurt zijn, omdat hun gemeente niet genoeg behandelingen heeft ingekocht”, vertelt Bosman. “Ze zeggen tegen ons: regel het maar.”

De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft geen harde cijfers, maar bevestigt dat het steeds meer van dergelijke praktijken in het hele land ziet. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Healingsessie met paddo’s eindigt fataal: OM eist celstraf

    Gisteren om 13:21
    • GGZ

    Vrouwen met genetische aanleg voor depressie hebben ook verhoogd risico op hartziekten

    10 december 2024 om 11:17