Ouders hebben minder tijd voor taalontwikkeling kind door smartphone
Dat steeds meer kinderen een taalachterstand hebben, heeft deels te maken met het gebrek aan aandacht dat ouders voor hun (ongeboren) kinderen hebben. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt de aandacht voor onze smartphone hier in de weg te zitten. Want, zo zegt de universiteit, door alvast tegen het kindje in de buik te praten wordt de taalontwikkeling opgestart. Dit meldt Metro.
Praat veel tegen je kind, zo luidt het advies. Echter, een kwart van de Nederlandse kinderen heeft een taalachterstand, waarvan 10 procent van de kinderen van 12 jaar. Dit komt deels doordat ouders minder tegen hun kind praten omdat hun telefoon alle tijd opslokt.
Meer praten tegen 0- tot 4-jarigen
Hoogleraar Margriet Sitskoorn van Tilburg University is niet verrast door de cijfers. Zij ziet ook dat ouders van tegenwoordig minder tegen hun jonge kinderen praten. Ongeveer 50 procent praat in ‘brabbeltaal’ met hun kind en zo’n 30 procent gebruikt geen volzinnen. Als het aan Sitskoorn ligt, gaan ouders meer en beter praten tegen hun 0- tot 4-jarige kinderen. “De hersenen veranderen onder invloed van input van buitenaf. En daar is taal een hele belangrijke speler in.”
Smartphone trekt aandacht weg van kind
Ouders zeggen regelmatig dat het gebrek aan aandacht voor de taalontwikkeling bij hun kind wordt veroorzaakt door hun smartphone. Zij gebruiken hun telefoon in de tijd dat ze eigenlijk aandacht aan hun kind moeten of willen besteden. Ouders zijn er volgens Sitskoorn onvoldoende van op de hoogte dat zij een grote rol spelen in de taalontwikkeling van hun kind. Daarbij is het wel belangrijk om volzinnen te gebruiken en variatie in woorden en zinnen. “Als je kind nog klein is, moet je de woorden wel afstemmen, maar je hoeft geen woorden te vermijden en kunt praten zoals je altijd praat.”
Hema Foundation die het onderzoek door Tilburg liet uitvoeren is gestart met een bewustwordingscampagne die ouders stimuleert om meteen na de geboorte tegen hun kind te praten.
Door: Nationale Zorggids