Politieke discussie in Vlaardingen over falende zorg voor pleegmeisje
Het vernietigende rapport over de gebrekkige zorg aan een 10-jarig pleegmeisje in Vlaardingen, dat zwaargewond in het ziekenhuis belandde, is dinsdagavond voor het eerst besproken door de lokale politiek. Het schokkende incident leidde tot veel verontwaardiging en bezorgdheid bij de gemeenteraadsleden. Dit meldt het AD.
Ernstige tekortkomingen in jeugdzorg
Eind januari publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een kritisch rapport over de hulpverlening aan het pleegmeisje, die in mei zwaargewond en buiten bewustzijn werd aangetroffen. Ze zal blijvend letsel overhouden aan het incident. Het Openbaar Ministerie verdenkt de pleegouders van ernstige mishandeling, waaronder opsluiting in een onder stroom staande kooi. Beide pleegouders zitten momenteel vast in afwachting van de rechtszaak.
De inspectie stelde vast dat jeugdzorgorganisaties Enver en de William Schrikker Stichting ernstig tekortschoten in hun zorg voor het meisje. Ze lieten haar aan haar lot over en faalden in het waarborgen van haar veiligheid. Beide organisaties zijn nu onder verscherpt toezicht geplaatst en hebben erkend dat ze in deze zaak hebben gefaald.
Gemeente Vlaardingen: beperkte rol in zorgtraject
Tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad verklaarde wethouder Jacky Silos (Zorg, CDA) dat de gemeente Vlaardingen zelf geen directe verantwoordelijkheid had in deze zaak. Volgens Silos heeft de gemeente uitgebreid onderzocht of er signalen zijn gemist, maar is gebleken dat de rol van de gemeente beperkt is in het complexe jeugdzorgstelsel. Vlaardingen had bovendien geen invloed op de contractering van de betrokken zorginstanties.
Silos uitte haar verbijstering over de ernst van het incident. Ze benadrukte dat het schokkend is dat de school wel een melding had gedaan bij Veilig Thuis, maar dat deze informatie niet werd opgevolgd door de jeugdhulp.
Discussie in de gemeenteraad
Tijdens de commissievergadering stelden raadsleden vragen aan vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Jeugdhulp Rijnmond (GRJR). Meer dan de helft van de vergadering vond echter achter gesloten deuren plaats, omdat de inspectie een ‘technische briefing’ gaf over het rapport met vertrouwelijke informatie.
Toekomstige maatregelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid
Wethouder Silos benadrukte dat de gemeente Vlaardingen wil bijdragen aan een veiligere omgeving voor kwetsbare kinderen. Ze wees op de aanbeveling van de inspectie om pleegkinderen voortaan altijd een vertrouwenspersoon te geven. Hoewel dit niet direct onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt, is Vlaardingen hierover in gesprek met betrokken organisaties.
Daarnaast wil de gemeente initiatieven ontwikkelen om de samenleving beter voor te bereiden op het herkennen en handelen in situaties zoals die van het pleegmeisje. Daarvoor wordt binnenkort een bijeenkomst georganiseerd met externe deskundigen.
Dit ingrijpende incident heeft de gemeenteraad van Vlaardingen wakker geschud en benadrukt de noodzaak van verbeterde zorg en bescherming voor kwetsbare kinderen. De lokale politiek blijft de situatie nauwlettend volgen en zet zich in voor een betere samenwerking en communicatie tussen de verschillende zorginstanties.