Rotterdam gaat intensiever strijden tegen zorgfraude in de Wmo en Jeugdwet
De gemeente Rotterdam komt met een actieplan die zorgfraude vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet moet tegengaan. Zorgwethouder Ronald Buijt weigert te accepteren dat de kwetsbare inwoners van zijn stad misbruikt worden door zorgcriminelen. Dit meldt NOS.
Om zorgfraude te bestrijden, wil de gemeente meer optrekken met cliënten, hun vertegenwoordigers en zorgaanbieders. Vroegtijdig signaleren, informeren en optimaliseren van de dienstverlening staan centraal. Daarom moeten er vooraf afspraken klaarstaan, zodat achteraf gehandhaafd kan worden. Op gemaakte afspraken worden strenger en effectiever gehandhaafd. Bij het niet naleven van contracten, krijgen zorgaanbieders een waarschuwing en kan worden overgegaan op cliëntenstops, ontbinding van het contract en het terugvorderen van geld. Ook kan er strafrechtelijk onderzoek volgen.
Zwarte lijst
Cliënten en zorgverleners hebben recht op betere informatievoorziening. Ook komen er meer steekproeven en krijgen medewerkers van een meldpunt meer bevoegdheden om grondiger onderzoek te doen. Er komt een zwarte lijst waar inwoners en andere gemeenten inzicht in krijgen. Zo weten zij met welke zorgaanbieders zij niet in ze moeten. “Dat doen we natuurlijk niet lichtzinnig die lijst, het gaat wel binnen de kaders van de wet. Want we weten dat fraudeurs vaak in een andere wijk of gemeente gewoon verder gaan”, zegt de wethouder.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky