Slaaptekort bij kinderen kan leiden tot overgewicht
Kinderen kunnen te zwaar worden wanneer ze structureel te weinig slaap krijgen. Dat zegt neuroloog Hans Hamburger van het WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis in Parool.
‘Als je structureel te weinig slaapt, raakt de stofwisseling verstoord,’ zegt Hamburger. ‘De afgifte van insuline werkt niet goed, en de maag en het vetweefsel produceren stofjes die hongerig maken. Kinderen die ’s avonds lang gamen en dus te kort slapen, kunnen in hun lagereschooltijd dikker worden. De kans is groot dat ze dat nooit meer kwijtraken.’
Volgens Hamburger is er te weinig aandacht voor het aspect slaaptekort in de strijd tegen obesitas, waarin de nadruk vaak wordt gelegd op gezonde voeding en meer bewegen. Uit een enquête van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO), waarvan Hamburger voorzitter is, bleek eerder al dat Nederlandse kinderen maar net genoeg slaaptijd krijgen. Kinderen tot twaalf jaar hebben elf tot twaalf uur slaap nodig per nacht. Jongeren tussen twaalf en 25 jaar hebben genoeg aan negen tot tien uur slaap per nacht.
Uit een onderzoek dat het NSWO deze week publiceerde blijkt dat de helft van de Nederlanders ontevreden is over de eigen slaap. Ruim een kwart maakt zich zorgen over slaapgebrek.
© Nationale Zorggids