8 maart 2016 om 15:05
2 minuten lezen
Veilig Thuis in onze regio
De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben alle Veilig Thuis organisaties in het land onderzocht en oordelen positief over onze regio Noord – en Oost Gelderland.
Van de 26 regio’s in het land hoort onze regio tot de beste vier. Daarnaast heeft de Inspectie Jeugdzorg onze Veilig Thuis op diverse punten als voorbeeld gesteld. Zo heeft onze regio een meldpunt jeugdprostitutie opgezet. Dat neemt niet weg dat ook onze regio momenteel niet alle meldingen direct kan oppakken en dat is onwenselijk.
Veilig Thuis is per 2015 gestart door de samenvoeging van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Veilig Thuis is dé organisatie die bij meldingen huiselijk geweld en kindermishandeling moet handelen om geweld achter de voordeur te stoppen.
Ongewenste wachttijd
In de Regio Noord- en Oost Gelderland worden alle meldingen direct goed beoordeeld. Urgente zaken worden meteen opgepakt. Minder urgente zaken worden in ieder geval binnen 5 weken opgepakt. Miranda Hendriksen, projectmanager Veilig Thuis: “Natuurlijk willen we dat elke melding snel wordt opgepakt. We houden de gezinnen die niet meteen in onderzoek worden genomen wel vanaf de melding in de gaten. Dat we sinds een paar weken een wachttijd hebben, komt voornamelijk door het nieuwe registratiesysteem waar alle medewerkers mee moeten leren werken. Dat systeem vervangt 4 oude systemen en zal ertoe leiden dat we efficiënter en sneller kunnen gaan werken. Maar nu zorgt het tijdelijk voor een knelpunt.”
Reactie gemeente
Verantwoordelijk wethouder voor Veilig Thuis in Apeldoorn is Paul Blokhuis: “Wij houden goed contact met Veilig Thuis want wij willen natuurlijk ook dat die wachttijd snel weer wordt ingelopen. Maar verder, zeker als ik het vergelijk met andere regio’s, ben ik tevreden dat Veilig Thuis bij ons zo goed op orde is zoals blijkt uit het Inspectierapport. Ook een compliment voor de zeer gemotiveerde professionals die bij Veilig Thuis werken. Dit betekent niet dat we klaar zijn. Komend jaar gaat Veilig Thuis hard aan de slag om samen met alle partners zoals bijvoorbeeld het CJG in Apeldoorn, zichzelf verder te verbeteren.”
Voorbeeld voor anderen
De Inspectie Jeugdzorg heeft onze regio op drie punten als voorbeeld voor anderen gesteld. Ten eerste heeft onze regio een meldpunt jeugdprostitutie. Ten tweede heeft onze regio in samenwerking met de dierenbescherming en de politie een signaalkaart ontwikkeld voor professionele hulpverleners. Deze helpt hen huiselijk geweld tegen mens en dier te herkennen en met elkaar in verband te brengen. Ten derde beschikt onze regio als één van de weinige regio’s over een vertrouwensarts die dag en nacht bereikbaar is.
Verbeterpunten
De Inspectie Jeugd had nog 5 verbeterpunten voor onze Veilig Thuis. Deze verbeterpunten liggen in de randvoorwaardelijke sfeer en zijn niet moeilijk op te lossen zoals het Verbeterplan laat zien. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een registratiesysteem dat inmiddels al in gebruik is of de beschikbaarheid van een gedragswetenschapper.