Vroegtijdige signalering dyslexie door registratie van hersenreacties
Kinderen met een leesachterstand kunnen herkend worden door elektrische reacties van de hersenen op de hoofdhuid te registreren. Op deze manier wordt dyslexie vroegtijdig herkend. Dit meldt Vakblad Vroeg.
Rui Qin, promovenda aan de Rijksuniversiteit van Groningen, deed onderzoek naar dyslexie, een leerstoornis met neurobiologische oorzaak. De stoornis die de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen aantast behoeft een vroege diagnose zodat behandeling tijdig kan plaatsvinden. Qin gebruikte elektrische reacties van de hersenen die op de hoofdhuid geregistreerd worden om kinderen met een leesachterstand te onderscheiden van kinderen zonder leesachterstand. Met de elektrische reacties, ook event-related potentials (ERPs) genoemd, richte de promovenda zich voornamelijk op visuele woordherkenning en auditieve discriminatie.
Naar aanleiding van het onderzoek blijkt dat het N170-effect een belangrijke indicator is van leesontwikkeling en dyslexie. Dit effect, geassocieerd met het visueel herkennen van woorden, wordt uitgelokt door impliciete leestaken uit te voeren en kan worden herkend op individueel niveau. De relatie tussen leesvaardigheid en het detecteren van kleine auditieve verschillen is afhankelijk van diverse factoren en is minder systematisch.
De conclusies van het onderzoek dragen bij aan het herkennen en begrijpen van de neurofysiologie van normale en verstoorde leesontwikkeling.
©Nationale Zorggids