27 februari 2025 om 11:39
< 1 min lezen

Wachttijden in jeugdbescherming: kwetsbare jongeren krijgen te laat hulp

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Ruim 1.500 kwetsbare jongeren wachten te lang op een vaste jeugdbeschermer, jeugdreclasseerder en passende hulp. Dit zijn jongeren bij wie de rechter een maatregel heeft opgelegd om hun veiligheid te waarborgen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid maken zich grote zorgen over de gevolgen van deze wachttijden. Dit melden de inspecties.

Jeugdbeschermingsorganisaties (GI’s) voeren deze maatregelen uit. Door personeelstekorten hanteren zij sinds 2022 wacht- en doorstroomlijsten. De inspecties onderzochten in oktober 2024 hoe snel GI’s de benodigde hulp bieden. Van de 13 onderzochte instellingen konden slechts 5 binnen de wettelijke termijn van 5 werkdagen contact opnemen met een jongere. Slechts 1 GI lukte het om binnen 6 weken een plan van aanpak te maken.

Opstarten hulp duurt twee keer zolang als toegestaan

Ook het starten van hulp duurt te lang. Jongeren moeten binnen 3 maanden ondersteuning krijgen, maar bij de twee instellingen die hier gegevens over hadden, duurt dit gemiddeld 6 maanden. De inspecties zien dit als een ernstig probleem, omdat een snelle aanpak noodzakelijk is om verdere problemen te voorkomen.

Het toezicht op de GI’s wordt verdiept. De inspecties onderzoeken niet alleen de kwaliteit van de uitvoering, maar ook de verantwoordelijkheid van de bestuurders. De resultaten worden in 2025 gepubliceerd.

Inspecties waarschuwen al jaren

Sinds 2019 waarschuwen de inspecties in rapporten voor deze structurele problemen. In 2022 riepen zij de minister en staatssecretaris op tot snelle verbeteringen. Toch blijven de wachttijden oplopen, waardoor kwetsbare jongeren en hun gezinnen de juiste hulp niet op tijd krijgen.

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • Jeugdzorg

    Europese regio had in 2024 het hoogste aantal mazelenbesmettingen sinds 1997

    14 maart 2025 om 09:53

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht