Nationale Zorggids

NZG Kraamzorg nieuws

Normal_rss_entry-210104

SP eist uitleg over gelakte kinderopvangtoeslagdossiers fiscus


Sommige gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag hebben na lang aandringen hun eigen dossier mogen inzien. Maar de Belastingdienst blijkt de informatie grotendeels met zwarte lak onleesbaar te hebben gemaakt. SP-Kamerlid Renske Leijten is "sprakeloos" en eist opheldering van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Normal_portretfoto-dekker

Belangenorganisaties adoptiekinderen krijgen 1,2 miljoen euro voor zoektocht


De Nederlandse regering stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor adoptiekinderen die hun biologische ouders willen zoeken. Belangenorganisaties die geadopteerde kinderen bijstaan kunnen gebruik maken van dit geld. Het is niet bedoeld voor individuele zoektochten. Dit meldt Telegraaf.

Normal_normal_justitie__rechtbank

'Celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodschudden zoontje'


Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Kevin van den B. vijf jaar de cel in gaat en daar tbs met dwangverpleging bij krijgt voor het doodschudden van zijn zeven maanden oude zoontje. Dit zou hij twee jaar geleden hebben gedaan, vlak nadat een gezinsbegeleidster het huis verliet, zo meldt Telegraaf. 

Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Tijdens en na je zwangerschap: wat zit er in je basispakket en wat niet?


Een zwangerschap brengt (soms) nogal wat zorg(kosten) met zich mee. Afspraken bij de verloskundige bijvoorbeeld, en na je zwangerschap heb je recht op kraamzorg. Wat zit er nu eigenlijk in je basispakket en waarvoor is het verstandig om je aanvullend te verzekeren? 

Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Moedermelkbank accepteert nu ook moedermelk van veganistische vrouw


Veganistische moeders worden niet langer geweerd bij de Nederlandse Moedermelkbank. Waar er voorheen twijfels waren over de kwaliteit van hun moedermelk, wijst nieuw wetenschappelijk onderzoek uit dat babymelk ook met hun dieet van goede kwaliteit is. Dit meldt NOS. 

Normal_rss_entry-209895

Ziekenhuizen stoppen met verkoop van energiedrankjes


Een groot deel van alle ziekenhuizen is gestopt met de verkoop van energiedrankjes, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag. Uit een rondvraag van de NVZ blijkt dat het aantal ziekenhuizen dat energiedrankjes verkoopt in de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald.

Normal_vrouwe_justitia__rechtszaak__rechtbank

Vader dode baby staat deze week terecht voor doodslag


Maandag is de strafzaak rondom het overlijden van een zeven maanden oude baby van start gegaan. Zijn vader, een nu 26-jarige man, wordt verdacht van het toebrengen van ernstig letsel dat leidde tot de dood. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

'Specialistische geboortezorg Heerenveen niet op orde'


Onvolledige dossiers en een gynaecoloog van het Tjongerschans in Heerenveen die haar hoogrisicopatiënt niet overdroeg aan een collega hebben er in 2017 toe geleid dat een eeneiige tweeling bij een zwangerschap van 27 weken is te komen overlijden. De meisjes hadden het tweelingtransfusiesyndroom (tts). Dit meldt NRC. 

Normal_vaccin_inenten_vaccineren

Ziektes uit Rijksvaccinatieprogramma kwamen in 2018 weinig voor


In de eerste zes maanden van 2019 daalde het aantal gevallen van meningokokken type W in bijna alle leeftijdsgroepen, na een aanhoudende stijging sinds 2015. Ook andere ziektes uit heet Rijksvaccinatieprgoramma kwamen in 2018 weinig voor door de hoge vaccinatiegraad in de afgelopen decennia. Dit meldt RIVM. 

Normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

Week 49: wachttijden orthodontie, gratis spiraaltje & gemeentepolis


Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: wachttijden orthodontie, gratis spiraaltje na abortus en aantal gemeentepolissen slinkt. 

Normal_foto-belangrijke-veiligheidswaarschuwing-cute-baby-slapende-babypop-in-verkleedpak-toi-toys

Slapende pop van Toi-Toys leidt mogelijk tot verstikkingsgevaar


Toi-Toys heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor CUTE BABY Slapende babypop in verkleedpak met artikelnummer: 02090. Door een productiefout kunnen kleine onderdelen loskomen. Dit kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen die de onderdelen in hun mond stoppen, wat leidt tot verstikkingsgevaar. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenaut...

Normal_zwangerschapstest2

Campagne Fiom moet taboe op onbedoelde zwangerschap doorbreken


Stichting Fiom is deze week gestart met een campagne om het taboe op onbedoelde zwangerschappen te doorbreken. Vrouwen moeten meer ruimte krijgen om over hun onverwachte zwangerschap en de gevolgen te praten, zodat ook een eventuele abortus bespreekbaar wordt. Zonder dat iemand daar iets van vindt. Dit doet de stichting door verhalen te delen va...

Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

VVD: ‘Levensbeëindiging voor kind moet versoepeld worden’


Als het aan de VVD ligt moet het makkelijk worden voor ongeneeslijke zieke kinderen om hun leven te eindigen. Nu is het niet mogelijk om euthanasie te laten plegen bij kinderen die jonger zijn dan 12 jaar die uitzichtloos en ondragelijk lijden. De VVD wil samen met GroenLinks en PvdA verandering brengen in de mogelijkheden voor kinderen en ouder...

Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Kwetsbare vrouwen krijgen vanaf volgend jaar gratis spiraaltje na abortus


Abortusklinieken kunnen vanaf 2020 beslissen of een vrouw na haar abortus een gratis spiraal nodig heeft, bijvoorbeeld bij een verhoogd risico op een herhaalde abortus. Niet alle vrouwen komen hiervoor in aanmerking, laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weten. Dit meldt NU.nl. 

Normal_baby_speen

4 miljoen euro voor vervolgonderzoek kansrijke start voor kinderen


Minister De Jonge van Volksgezondheid stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek Generation R van het Erasmus MC. De Jonge ontvangt vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘Gezond Opgroeien. Van een kwetsbare naar een Kansrijke Start’ met daarin de resultaten van 15 jaar onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 k...

Normal_rss_entry-209293

Snel overleeft zwaar debat over kinderopvangtoeslagaffaire


Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft een motie van wantrouwen overleefd. Een deel van de oppositie wilde de bewindsman wegsturen vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, maar door de steun van de coalitie en van de oppositiepartijen GroenLinks en SGP kan hij aanblijven.

NZG Kraamzorg Informatie

NZG Blog

Weeffouten in de jeugdzorg

Normal_sjors_van_leeuwen

De berichten in de media liegen er niet om, zo kopt het AD: 'Tientallen jeugdzorginstellingen dreigen failliet te gaan. Juist organisaties die hulp bieden aan kinderen en tieners die niet zonder intensieve zorg kunnen, lopen het risico om failliet te gaan. Jeugdzorg Nederland noemt de rode cijfers alarmerend.' Er is sprake van een systeem met 7 ...

NZG Interview

Nieuwe partij NL Beter: 'Als de politiek niet naar de dokter komt, komen wij wel naar de politiek'

Normal_stethoscoop_arts_dokter


Psychiater Esther van Fenema heeft samen met collega Ronald Mann de politieke partij NL Beter opgericht. Doel van de artsen is om via de politiek de zorg in Nederland drast...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht