Nationale Zorggids

NZG Kraamzorg nieuws

Normal_prik_naald_vaccin

Jonge ouders Bijbelgordel staan meer open voor vaccinaties


Jonge ouders met een zwaar christelijke achtergrond, laten hun baby’s en jonge kinderen steeds vaker inenten. Arts Helma Ruijs van GGD Gelderland-Zuid ziet uit haar onderzoek naar voren komen dat de nieuwe generatie ouders uit de Biblebelt, ofwel Bijbelgordel, openstaat voor prikjes tegen meningokokken, kinkhoest, mazelen, polio en rodehond. Dit...

Normal_zwanger1

Hoe EMDR-therapie vrouwen met een bevallingstrauma kan helpen


Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, volgens onderzoek van UMCG. “Sommige vrouwen hebben het idee dat ze de controle kwijtraakten tijdens de bevalling”, vertelt psychotherapeut Bianca de Moor. “Ze voelden zich in de steek gelaten door hun partner of kregen niet genoeg steun en aandacht van medisch personeel.” D...

Normal_rss_entry-193416

Computerstoring Tergooiziekenhuizen verholpen


De computerstoring in de Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum is donderdag aan het einde van de dag verholpen. De storing was op de spoedeisende hulp in beide vestigingen en op de afdelingen eerste hart hulp en verloskunde in Blaricum. De afdelingen moesten sluiten.

Normal_rss_entry-193394

Ziekenhuizen kampen met computerstoring


De Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum hebben afdelingen moeten sluiten wegens een computerstoring. Het geldt voor de spoedeisende hulp in beide vestigingen en voor de afdelingen eerste hart hulp en verloskunde in Blaricum.

Normal_sigaret_roken

Clean Air Nederland: ‘Delen van nieuwbouw reserveren voor niet-rokers’


Als het aan Clean Air Nederland (CAN) ligt, gaan woningbouwverenigingen in samenwerking met de overheid aan de slag met  rookvrije nieuwbouw. Tenminste, een deel ervan zou rookvrij moeten zijn. In Leiden en Amsterdam zijn dergelijke projecten al van start. Dit meldt Trouw. 

Normal_bianca_de_moor

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, volgens onderzoek van het UMCG. Hoe kunnen deze vrouwen over hun bevallingstrauma heenkomen? Bijvoorbeeld door Eye Movement Desensitizati...

Normal_handboeien_arrestatie

Oppasouders die worden verdacht van doden baby weer achter de tralies


Op vrijdag 16 augustus staan de twee oppasouders die worden verdacht van het doodschudden van een baby weer voor de rechter. Een nieuw rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NF) gaf het Openbaar Ministerie (OM) reden om de twee weer te arresteren nadat zij eerder op vrije voeten kwamen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Logo_gezondheidsraad

Steeds nieuwe afweging nodig bij onderzoek mens-diercombinaties


Om te beoordelen of onderzoek met mens-diercombinaties toelaatbaar is, is iedere keer een nieuwe afweging nodig. Daarbij moet onder meer gekeken worden naar ethische aspecten, zoals de menselijke waardigheid en het dierenwelzijn. Ook moet het belang van het onderzoek opwegen tegen de belasting voor mens en dier. De Gezondheidsraad adviseert een ...

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Man die mogelijk baby aanreed in Amsterdam is aangehouden


De politie heeft een man aangehouden die ervan verdacht wordt een baby te hebben aangereden in Amsterdam. De bestuurder vluchtte na het ongeluk maar kon uiteindelijk achterhaald worden. De aangehouden man is de eigenaar van de verdachte auto maar onderzoek moet nog uitwijzen of hij ook daadwerkelijk achter het stuur zat. Dit meldt Metro Nieuws.

Normal_politie__auto

Aangereden baby nog steeds in ziekenhuis: toestand onbekend


De baby die maandag werd aangereden door een grijze Volkswagen personenauto ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hoe ernstig zijn of haar verwondingen zijn, is niet bekend. De zoektocht naar de verdachte is nog steeds gaande. Dit meldt NU.nl.

Normal_vrijen_seks_condoom_soa

Anticonceptiecamper: ‘Studenten meer voorbehoedsmiddelen laten gebruiken'


Zowel hbo-/wo-studenten als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek Seks onder je 25e 2017 van Rutgers en Soa Aids Nederland. Op woensdag 14 augustus start de Anticonceptiecamper met een tour langs 13 steden om tijdens de introductiedagen voor wo-, hbo- en mbo-studenten v...

Logo_deen-vleesproducten

Listeria en/of E.coli in DEEN tartaar, Duitse biefstuk en filet americain


De filet americain, Duits biefstuk en tartaar met houdbaarheidsdatum 16-08-2019 van DEEN Supermarkten worden per direct teruggeroepen om mogelijke listeria en/of E.coli in de producten. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Normal_vaccin_inenten

Ook Veenendaal wil vaccinatiegraad drastisch verhogen


Ook Veenendaal maakt zich zorgen om de vaccinatiegraad in de gemeente. De norm is 95 procent, maar Veenendaal blijft steken op 86,6 procent voor de DKTP-prik en 86,8 procent voor de BMR-prik. De gemeente heeft daarom een actieplan gemaakt om de vaccinatiegraad in de stad te verhogen. Dit meldt De Gelderlander.

Normal_mishandeling_kind_knuffel_

Wie zorgt er voor de kinderen als de ouders overlijden?


Ouders kunnen één of twee personen aanwijzen als voogd voor het geval zij zelf komen te overlijden. Dit kan in een testament vastgelegd worden, maar sinds 2014 kunnen ouders ook zonder testament iemand als voogd aanwijzen. Dit kan kosteloos door registratie in het gezagsregister. Bij overlijden van de ouders krijgt die persoon de verantwoordelij...

Normal_politiebordje._politie

Baby gewond in ziekenhuis na aanrijding


Maandagmiddag 12 augustus is een kinderwagen met kind aangereden door een Volkswagen. De bestuurder reed door en het kindje ligt in het ziekenhuis. Nu is de politie op zoek naar de bestuurder van de zilvergrijze auto wegens betrokkenheid bij een aanrijding in Amsterdam. Dit meldt de politie. 

Normal_zwanger

Onderzoek bevestigt: zwangerschap kan besmettelijk zijn


Amerikaanse onderzoekers stellen dat een zwangerschap inderdaad besmettelijk kan zijn. Dit blijkt uit een studie waarbij zij 17.000 vrouwen een vragenlijst lieten invullen over vriendschappen. Met name vrouwen die elkaar al langer kenden, werden relatief vaak bijna tegelijk zwanger, zo meldt RTL Nieuws.

NZG Kraamzorg Informatie

NZG Blog

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend!

Normal_sjors_van_leeuwen

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend! Die kreet heb ik de afgelopen jaren vaak gehoord. Je kent het ongetwijfeld wel, de sessies om te komen tot een set onderscheidende kernwaarden. Met als resultaat een rijtje inwisselbare containerbegrippen als klantgericht, zorgzaam, professioneel en betrouwbaar. Wie kan daar tegen zijn? 

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht