14 april 2016 om 14:35
2 minuten lezen

130 internationale experts komen samen voor reproductieve genetica

Een op de vijf paren krijgt te maken met een onvervulde kinderwens. Bij een aanzienlijk deel daarvan spelen genetische afwijkingen in de embryo’s een rol. Van 13-15 april 2016 vindt een zogeheten ‘campus course’ rondom dit thema plaats in MECC Maastricht: ‘All about preconception, preimplantation and prenatal genetic testing’. Zo’n 130 zorgprofessionals, afkomstig uit Europa, Amerika en Azië, reizen hiervoor af naar Maastricht. Dat meldt Maastricht Convention Bureau. 

De technische ontwikkelingen in de reproductieve genetica gaan razendsnel en er komen daarom steeds meer paren met steeds complexere genetische problematiek op de spreekuren van de professionals. Het is voor hen van groot belang om inzicht te hebben in de mogelijkheden en vooral ook onmogelijkheden van de diverse testen en methoden die ter beschikking staan, om zo patiënten een optimale behandeling te kunnen geven.

De cursus bestaat uit wetenschappelijke lezingen die betrekking hebben op controverses en de laatste ontwikkelingen op het gebied van preconceptie, preïmplantatie en prenatale genetische testen. Daarnaast kunnen de deelnemers door middel van interactieve debatten hun bestaande kennis uitbreiden en nieuwe kennis en ideeën op andere vakgebieden opdoen. Daarmee worden zij in staat gesteld om van de verschillende genetische diagnostische methoden die nu beschikbaar zijn de voor- en nadelen te overwegen en verantwoord toe te passen in de reproductieve zorg. Dit alles onder het bijbehorende motto: gezond zwanger worden, zwanger zijn en zwanger blijven.

De campus course brengt deskundigen  de medische genetica en op het vakgebied van de menselijke voortplanting samen: klinisch genetici, moleculaire genetici, cytogenetici, medisch ethici, gynaecologen, klinisch embryologen, ivf-artsen, ivf-verpleegkundigen en echoscopisten. Zij zijn allemaal uit hoofde van hun professie betrokken bij het onderwerp.

Wetenschappers en clinici van het Maastricht UMC+ hebben al sinds het ontstaan van preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) in begin 90-er jaren van de vorige eeuw een pioniersrol gespeeld bij de ontwikkelingen in het vakgebied. Van ontwikkelen van methoden tot het in kaart brengen van de problematiek die een rol speelt bij alle vormen van reproductieve genetica. Het Maastricht UMC+ is nog altijd het enige centrum in Nederland met een volledige vergunning voor het uitvoeren van PGD (ivf, genetische analyse en embryoselectie). De cursus voor experts draagt bij aan internationale profilering binnen het vakgebied en zet Maastricht bovendien op de kaart als gerenommeerde bestemming voor (zulke) medische bijeenkomsten.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    Vandaag om 13:42
    • Kraamzorg

    ‘Vrouwen die voor abortus kiezen schatten risico op zwangerschap niet goed in’

    Vandaag om 09:35