22 november 2017 om 11:42
< 1 min lezen

30 miljoen voor populaire Zweedse-anticonceptie app die temperatuur meet

De Zweedse anticonceptie-app Natural Cycles wordt steeds populairder. Nu al gebruiken wereldwijd meer dan 500.000 vrouwen de app. Om een zwangerschap te voorkomen, of juist om zwanger te worden. Onlangs haalde het bedrijf 30 miljoen euro op, dankzij het Nederlandse fonds EQT Ventures. Een bedrijf dat wordt gerund door de eigenaar van Booking.com. Het geld dat nu is opgehaald wordt gebruikt voor meer onderzoek, personeel en marketing. Dat melden de Volkskrant en NU.nl. 

Hoe werkt de app? Wie gebruikmaakt van Natural Cycles meet via de app dagelijks haar lichaamstemperatuur. Een vrouw die middenin de eisprong zit, heeft een hogere temperatuur dan een vrouw die zich in een andere periode van haar menstruatiecyclus bevindt. Vervolgens bepaalt de app of de vrouw vruchtbaar is of niet. Een rood bolletje zegt van wel, een groen bolletje zegt van niet.

De betrouwbaarheid en werkzaamheid van de app is te vergelijken met die van de pil. Bij zogenoemd typisch gebruikt is de werkzaamheid vastgesteld op 93 procent en bij perfect gebruik zelfs op 99 procent. Begin dit jaar mocht de app nog niet gedistribueerd worden onder de naam anticonceptie, maar daar kwam in februari kwam daar verandering. De Europese Unie beschouwt Natural Cycles nu officieel als een geaccepteerde methode van anticonceptie.

Ineke van der Vlugt van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, is nog niet zo ver dat ze de app een middel voor anticonceptie wil noemen. “Wij zouden die niet definiëren als anticonceptiemethode. Met deze app weet een vrouw weliswaar wanneer ze vruchtbaar is, maar op die dagen moet ze er dan toch altijd andere anticonceptie naast gebruiken”, aldus Van der Vlugt. Toch snapt ze wel dat vrouwen op zoek gaan naar andere middelen dan de pil, vanwege de toenemende weerstand tegen de hormonen die erin zitten.

De app kost op maandbasis 10 euro en op jaarbasis 80 euro. Gebruikers krijgen een thermometer opgestuurd.

Door: Redactie Nationale Zorggids  

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Het belang van genetisch onderzoek bij foetale cardiomyopathie

    Vandaag om 09:38
    • Kraamzorg

    Personeelstekort in geboortezorg zorgt voor heftige verhalen

    Gisteren om 14:09