Afwijkende uitslag 13-wekenecho leidt in helft van gevallen tot abortus
Ruim de helft van de ouders beëindigt de zwangerschap na een afwijkende uitslag bij de 13-wekenecho. Dat blijkt uit onderzoek onder 173.000 zwangere vrouwen in negen Nederlandse ziekenhuizen, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.
De 13-wekenecho is sinds 2021 gratis beschikbaar. De test biedt vrouwen meer tijd om te beslissen of ze de zwangerschap willen voortzetten en helpt bij voorbereiding op een kind met een afwijking. Van de deelnemende vrouwen lieten bijna 130.000 de echo uitvoeren. Bij 1.300 vrouwen wees de test op een mogelijke afwijking. Na vervolgonderzoek bleek bij 537 baby’s daadwerkelijk een aandoening. In 60 procent van de andere gevallen was er niets aan de hand of verdween de afwijking vanzelf.
Anencefalie
Van de 537 vrouwen met een afwijking koos de helft voor abortus. Hoe ernstiger de aandoening, hoe vaker ouders hiervoor kiezen. Zo besloot niemand met een baby met anencefalie – een ernstige hersenafwijking – de zwangerschap uit te dragen.
Maar ook bij behandelbare afwijkingen kiezen ouders soms voor afbreking. Bij een open ruggetje (spina bifida) beëindigden 14 van de 17 stellen de zwangerschap. Ook bij schisis (hazenlip) en afwijkingen aan handen of voeten besloten sommige ouders tot abortus. Bij genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down lag het abortuscijfer boven de 80 procent. Slechts negen kinderen met een chromosomale aandoening kwamen levend ter wereld. Elf baby’s overleden alsnog na de geboorte.