‘Als mannen vaderrol beter willen oppakken, is cultuuromslag nodig’
Er is in Nederland een cultuuromslag nodig willen mannen hun vaderrol beter gaan oppakken. Uit eigen beweging nemen zij die zorgtaak namelijk niet op. Dat blijkt uit een rapport van Rutgers, meldt Vakblad Vroeg.
Het rapport is onderdeel van het internationale rapport State of the World’s Fathers, dat een vergelijking maakt tussen vaderschap in landen in de hele wereld. De bedoeling is dat landen van elkaar leren. Volgens het kenniscentrum voor seksualiteit kan er in Nederland nog een hoop verbeterd worden. De Nederlandse politiek en het bedrijfsleven moet daarom verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een vaderschapsverlof dat bij Nederland past, vindt Rutgers.
“Het gebrek aan vaderschapsbeleid zien wij als een probleem”, zegt Dianda Veldman, directeur van Rutgers. “Terwijl de bewijzen dat kraam- en vaderschapsverlof goed is voor iedereen zich opstapelen is Nederland een beetje het lelijke eendje, met 2 dagen betaald en 3 dagen onbetaald verlof.”
Uit het rapport van Rutgers blijkt de Nederlandse vader niet zo geëmancipeerd te zijn in vergelijking met andere landen. Het komt niet vaak voor dat de man uit eigen initiatief meer zorg voor hun kind opneemt. Moeders besteden twee keer zo veel tijd aan de zorg van hun kind. Het zou de ontwikkeling van het kind ten goede komen als de vader meer betrokken is bij de zorg. Als de vader intensiever bij de opvoeding van hun kind betrokken is, gaat het met hun kind beter op school en komt het minder in de criminaliteit terecht.
© Nationale Zorggids