18 maart 2025 om 08:55
2 minuten lezen

Baby’s in Nederland krijgen nog altijd geen levensreddende vitamine K-injectie

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Elk jaar krijgen ongeveer tien Nederlandse baby’s levensgevaarlijke bloedingen door een vitamine K-tekort. In veel landen krijgen pasgeborenen daarom direct na de geboorte een injectie met vitamine K. Nederland koos echter een andere route omdat verloskundigen er niet achter stonden. Dit meldt de Volkskrant.

Baby’s worden geboren met nauwelijks vitamine K, essentieel voor bloedstolling. Vooral in de eerste drie maanden is extra vitamine nodig. De meeste landen geven direct een injectie, wat bewezen effectief is. Nederland kiest echter voor vitamine K-druppels, die ouders dagelijks moeten toedienen. En dat is afdoende voor baby’s die flesvoeding krijgen, want daarin zit veel vitamine K, maar baby’s die borstvoeding krijgen vallen buiten de boot. Daarnaast kennen de drumpels een flinke tekortkoming: sommige baby’s kunnen de vitamine niet opnemen door een zeldzame leverziekte. Het gevolg zijn ernstige, soms fatale hersenbloedingen.

Druppels schieten tekort

Kinderartsen zoals Henkjan Verkade pleiten al meer dan tien jaar voor een prik. Studies tonen aan dat de huidige druppelmethode tekortschiet. Zelfs na een verhoging van de dosering in 2008 bleven bloedingen voorkomen. Ruim 80 procent van de kinderen met galgangatresie kregen nog steeds inwendige bloedingen. In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad daarom om over te stappen op de prik, net als in België en Denemarken. Staatssecretaris Blokhuis stemde in. Toch is het beleid nooit aangepast.

Scepsis rondom vaccinaties

De grootste tegenstander? Verloskundigen. Zij vrezen dat een prik direct na de geboorte de moeder-kindbinding verstoort en onnodig angst veroorzaakt. Daarnaast groeit de scepsis rondom vaccinaties, wat kan leiden tot een algehele afwijzing van vitamine K. De angst: meer baby’s zonder bescherming. Ook het alternatief, drie extra sterke doses druppels vitamine K van eens per maand, zou dan ook afgewezen kunnen worden. En de verloskundigen hebben een punt: in het buitenland laten steeds minder ouders hun baby een vitamine K-injectie krijgen, waardoor er weer meer baby’s zijn met inwendige bloedingen.

Ouders beroepen zich veelal op borstvoeding en hoe goed dat voor hun kind is, maar daarin gaan ze aan één punt voorbij, zegt Verkade: “In moedermelk ontbreekt één belangrijke stof, die we zelf moeten toevoegen. Dat is soms lastig uit te leggen, het voelt voor sommige ouders tegennatuurlijk.”

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Hoogleraar onderzoekt misstanden met donorzaad Rijnstate

    Vandaag om 13:27
    • Kraamzorg

    ‘Bloedtest die progesteron opspoort kan postnatale depressie vroeg aan het licht brengen’

    Vandaag om 12:40

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland