12 juni 2015 om 13:30
< 1 min lezen

Een week langer zwanger maakt groot verschil bij vroeggeboorte

Duurt een zwangerschap 25 weken, dan is de overlevingskans twintig procent groter dan bij zwangerschappen die 24 weken duren. Eén week langer zwanger maakt dus een enorm verschil, blijkt uit onderzoek van een landelijke groep neonatologen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

De neonatologen volgen vanaf 2011 kinderen die geboren werden na 24 of 25 weken en bleven die baby’s die nog leven volgen tot hun tweede levensjaar. 60 procent van hen was gezond, het overige deel groeide op met een lichte, zware of verstandelijke handicap.

De afgelopen jaren is de leeftijdsgrens waarop artsen vroeggeboren kindjes behandelen steeds verlaagd. Sinds 2011 ligt de grens op 24 weken, maar het ziet ernaar uit dat in Nederland de grens naar 23 weken wordt bijgesteld. In andere Europese landen ligt de grens al op 23 weken. Echter, een groot aantal van de vroeggeboren kindjes zal alsnog overlijden of loopt grote schade op. “Het is onmogelijk om zulke kleine baby’s in leven te houden zonder dat er ook gehandicapte kinderen op de wereld komen”, zegt neonatoloog Anton van Kaam. “Voor ons als neonatologen is het belangrijk dat er meer gezonde kinderen in leven blijven dan gehandicapte kinderen.”

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
  • zedenzaak barendrecht
    • Kraamzorg

    Celstraf geëist tegen vader die babydochter doodde: ‘Niet in een opwelling gebeurd’

    Gisteren om 11:15
    • Kraamzorg

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    3 december 2024 om 13:42