15 mei 2025 om 12:00
< 1 min lezen

Extreme hitte vergroot risico op complicaties tijdens zwangerschap

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Zwangere vrouwen lopen wereldwijd meer risico door de toename van extreem warme dagen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Climate Central. Ook in Nederland stijgt het aantal zogenoemde kritieke warme dagen, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van moeder en kind. Dit meldt Climate Central.

Het onderzoek keek naar gegevens uit 247 landen en regio’s. De onderzoekers vergeleken het huidige aantal hete dagen met een scenario zonder klimaatverandering. Daaruit blijkt dat de mens grote invloed heeft op de opwarming van de aarde. In Nederland gaat het inmiddels om gemiddeld 23 gevaarlijk warme dagen per jaar, terwijl dat er zonder opwarming 13 zouden zijn.  Een stijging van 43 procent dus.

Vroeggeboorte

Voor zwangere vrouwen zijn zulke dagen niet zonder risico. Hoge temperaturen kunnen leiden tot hittestress, hoge bloeddruk of vroeggeboorte. Vooral vrouwen in kwetsbare gebieden, zoals delen van Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, worden extra hard getroffen, mede door beperkte toegang tot goede gezondheidszorg.

Zware inspanning vermijden

Toch zijn de risico’s er ook voor zwangeren in welvarende landen zoals Nederland. Extreme hitte kan het lichaam zwaar belasten, zeker tijdens de zwangerschap. Artsen en verloskundigen raden zwangeren daarom aan om koel te blijven, genoeg te drinken en zware inspanning op warme dagen te vermijden.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Moeder en overleden mishandelde baby in beeld bij jeugdhulpinstanties

    Vandaag om 11:14
    • Kraamzorg

    GGD’en willen meer geld voor verhogen vaccinatiegraad

    Vandaag om 09:23

Aankomende evenementen

19 Sep
Jong & Parkinson event | derde zaterdag van september
  • Gelderland
02 Oct
Borstvoedingscafé
  • Friesland
05 Oct
Regionaal IC-café over delier
  • Noord-Brabant