31 juli 2014 om 11:20
2 minuten lezen

Fiom stelt richtlijn ongewenste zwangerschap op

Er komt een richtlijn voor huisartsen waarin staat wat ze moeten doen wanneer een vrouw die ongewenst zwanger is om advies vraagt. Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen Fiom gaat de richtlijn opstellen. Eerder deze week werd bekend dat niet alle huisartsen op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor praktische en psychische hulp aan ongewenst zwangeren. Dit meldt de Volkskrant. 

Uit onderzoek bleek dat huisartsen niet altijd weten wat voor rol zij spelen in het besluit over het wel of niet voldragen van een zwangerschap. Ook wisten ze niet naar welke gespecialiseerde instellingen deze vrouwen doorverwezen konden worden. Dit is problematisch omdat vrouwen voor het grootste gedeelte eerst bij de huisarts terecht komen bij een ongeplande zwangerschap. 8 procent van deze vrouwen, zo bleek uit onderzoek, veranderde van gedachten over een abortus na een consult met de huisarts. Ook hebben huisartsen moeite met problematische of gecompliceerde gevallen, aldus Jokelien Miedema, projectleider bij Fiom. Dit zijn gevallen waarbij er vermoedt wordt dat de vrouw door de omgeving gedwongen wordt de zwangerschap te beëindigen of juist te voldragen. Of vrouwen die moeite hebben met het nemen van een beslissing. Eerder konden deze vrouwen voor hulp terecht bij Fiom, maar door de decentralisering van de zorg komt het nu op de gemeentes neer. 
 
Vrouwen kiezen dus minder snel voor een abortus als ze door hun huisarts geïnformeerd worden over andere opties. Het doel van de richtlijn voor huisartsen is echter niet vrouwen te ontmoedigen van deze keuze. Miedema: ‘Wij willen dat zij een weloverwogen, vrije keuze kunnen maken. Wanneer de patiënte zich bewust is van al haar opties is de kans dat ze later spijt krijgt van haar beslissing een stuk kleiner.’ 
 
Het Trimbos Instituut onderzoekt momenteel of vrouwen die een abortus ondergaan een verhoogd risico op psychische problemen hebben. In 2015 zullen de resultaten bekend worden. Fiom organiseert op 30 oktober een werkconferentie rondom ongewenste zwangerschap, Huisartsen, gynaecologen en abortusartsen gaan deze dag samen met andere professionals om tafel om te werken aan landelijke afspraken over de hulpverlening voor ongewenste zwangerschap. Het doel is om in 2015 met de nieuwe richtlijn te kunnen werken. De voortgang in de ontwikkeling wordt bijgehouden op de site van Fiom. In Nederland krijgt  ongeveer 1 op de 5 vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap. 68 procent kiest in deze situatie voor een abortus. 13,3 procent van de vrouwen die in verwachting raken laat de zwangerschap beëindigen. In 2012 werden ongeveer 30 duizend abortussen uitgevoerd. 
 
© Nationale Zorggids 
 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • GGZ

    Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen

    Vandaag om 13:00
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    De Nederlandse ggz: ‘Terugtrekken VNG uit IZA heeft grote gevolgen’

    Gisteren om 11:53