7 maart 2025 om 08:08
2 minuten lezen

Flexibele inzet NICU-verpleegkundige dringt aantal neonatale transporten terug

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Ongeveer 600 baby’s per jaar moeten van de ene Neonatale Intensive Care Unit (NICU) overgebracht worden naar een andere. De reden? Gebrek aan gespecialiseerd verpleegkundigen. Uit onderzoek van de Universiteit Twente, het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen en het Emma kinderziekenhuis Amsterdam hebben onderzocht of het aantal neonatale transporten kan worden teruggedrongen door NICU-verpleegkundigen flexibel in te zetten. Conclusie is dat het aantal ritten mogelijk met 70 procent kan worden teruggedrongen. Dat is zeker één patiëntentransport per dag minder, meldt de Universiteit Twente.

Nederland als geheel heeft genoeg capaciteit om kritieke zorg te leveren aan te vroeg of ziek geboren baby’s. Op individueel NICU-niveau is dit echter anders, waardoor een baby regelmatig overgeplaatst moet worden naar een ander ziekenhuis. Dit is niet alleen logistieke ingewikkeld, maar ook potentieel gevaarlijk voor de baby. Bovendien moeten ouders hierdoor mogelijk nog verder reizen om bij hun kindje te zijn. De capaciteitsproblemen komen met name door het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen.

Kleine verandering, groot effect

Door niet de baby, maar de verpleegkundige te verplaatsen, kan een deel van de neonatale transporten worden voorkomen. Een klein beetje meer flexibiliteit onder personeel kan al een groot effect hebben, concluderen de onderzoekers. Vooral in de Randstad heeft deze methode veel potentieel.  Niet meer dan 15 procent van de verpleegkundigen hoeft flexibel inzetbaar te zijn, ofwel 3 tot 4 procent van de diensten. “Door samenwerking en flexibele inzet kunnen we de beschikbare zorgcapaciteit veel beter benutten”, zegt Gréanne Leeftink. Een proefproject kan aantonen of de bevindingen daadwerkelijk haalbaar zijn.

Twee strategieën

Twee strategieën blijken effectief, maar eentje vergt wel veel flexibiliteit. De eerste optie is om verpleegkundigen op alle NICU’s flexibel in te zetten. Di tis het meest effectief om het aantal transporten te verminderen, maar vraagt veel flexibiliteit van verpleegkundigen. Door NICU’s in tweetallen aan elkaar te koppelen, hoeven verpleegkundigen zich op slechts twee locaties te bevinden. Het aantal transporten loopt hierdoor iets minder hard terug, maar zorgt wel voor meer stabiliteit onder personeel en kortere reistijden.  

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • Kraamzorg

    Europese regio had in 2024 het hoogste aantal mazelenbesmettingen sinds 1997

    14 maart 2025 om 09:53

Aankomende evenementen

16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht