
Geboortecijfer in Nederland daalt door hoge huren en woningprijzen
Het geboortecijfer in Nederland daalt. Steeds minder vrouwen krijgen een kind. Volgens CBS en NIDI hangt dat sterk samen met de stijgende huizenprijzen en huren. Vooral huurders stellen hun kinderwens uit of laten die helemaal varen. Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen zonder startkwalificatie, met een flexibel contract of laag inkomen steeds minder vaak een kind krijgen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Sinds 2010 daalt het geboortecijfer. In dat jaar kregen vrouwen gemiddeld nog 1,8 kinderen, nu zijn dat er 1,4. Huizenprijzen en huren zijn in de tussentijd flink gestegen. Wie in een dure regio woont, zoals de Randstad, krijgt aantoonbaar minder vaak kinderen dan in goedkopere delen van het land.
Overwaarde
Vooral de stap naar een eerste kind is moeilijk, zien de onderzoekers. Vrouwen wachten vaak met gezinsuitbreiding tot ze een geschikte woning hebben. Wie geen koophuis kan betalen, loopt vast. Dat geldt zeker voor huurders. Zij betalen vaak al veel, hebben minder zekerheden en staan vrijwel kansloos op de woningmarkt.
In gebieden waar huizen gemiddeld 450.000 euro kosten, krijgen vrouwen 10,4 procent minder vaak een kind dan in regio’s waar huizen rond de 200.000 euro kosten. Bij huurders is dit verschil 8,4 procent. Vrouwen met een koophuis krijgen soms juist wél vaker een kind als hun huis meer waard wordt, maar dan vaak pas na een paar jaar. Ze voelen zich dan zekerder door de overwaarde of een stijgend gevoel van financiële stabiliteit, denkt het CBS.
Onzekere factoren
Het CBS ziet dus een duidelijk verband tussen de woningmarkt en het krijgen van kinderen, maar er zijn ook veel onzekere factoren. Misschien verhuizen mensen eerst naar een goedkopere regio voordat ze aan kinderen beginnen. Over een paar jaar wil het CBS onderzoeken of de huidige kinderloze groep alsnog een gezin heeft gesticht.