Gebrek aan bewijs voor aspirine om miskraam te voorkomen
Op sociale media beweren vrouwen dat aspirine helpt om zwanger te worden of miskraam te voorkomen. Wetenschappers waarschuwen dat hier geen overtuigend bewijs voor is. Dit meldt VRT.
Volgens experts bestaat er geen wetenschappelijk bewijs dat aspirine de kans op een zwangerschap vergroot. Studies tonen niet aan dat het medicijn helpt bij de innesteling van een embryo. Ook bij vrouwen die een IVF-traject volgen, blijkt aspirine geen voordelen te bieden.
Beperkte en niet doorslaggevende studies
Sommige vrouwen gebruiken aspirine om een miskraam te voorkomen. Het medicijn werkt als een bloedverdunner en kan mogelijk bloedklonters en ontstekingen tegengaan. Toch zijn de studies hierover beperkt en niet doorslaggevend. De richtlijnen van de European Society of Human Reproduction and Embryology raden aspirine niet aan bij herhaald zwangerschapsverlies.
Bij een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging kan aspirine mogelijk wél helpen. Studies suggereren dat een dosis van 160 milligram per dag vanaf de 11e tot 16e week de kans hierop verlaagt. Dit is echter een hogere dosis dan vrouwen doorgaans voorgeschreven krijgen om zwanger te blijven.
Een van de meest onschuldige medicijnen
Hoewel aspirine meestal als veilig medicijn voor tijdens de zwangerschap wordt beschouwd, ontbreekt grootschalig onderzoek naar de risico’s. Artsen raden af om het zonder medisch advies te gebruiken. “Vaak op vraag van de patiënt wordt het soms nog voorgeschreven. Het is immers moeilijk zich neer te leggen bij de boodschap dat er nog geen simpel, veilig en magisch middel is om het risico op zwangerschapsverlies te verlagen. Tegenover andere medicijnen die soms in deze context gebruikt worden, is het waarschijnlijk een van de meest onschuldige”, aldus professor en vruchtbaarheidsarts Shari Mackens van Brussels IVF – UZ Brussel.