Het belangrijkste zorgnieuws van juni!
Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de oplaaiende discussie rondom het geïntegreerd uurtarief wijkverpleegkundige, de geannuleerde bezuinigingen en de ggz-wachtlijsten.
Van Rijn introduceert geïntegreerd uurtarief wijkverpleegkundige
Diverse organisaties spraken zich uit over de plannen van staatssecretaris Van Rijn voor de invoering van een geïntegreerd uurtarief wijkverpleegkundige. De staatssecretaris wil de administratieve rompslomp voor wijkverpleegkundigen verminderen door een aanpassing in de manier van contracten sluiten in de zorg. De wijkverpleegkundige wordt betaald vanuit vijf prestaties. Maar vanaf volgend jaar wordt dat bij de inkoop versimpeld naar één prestatie: de wijkverpleging. Want, zo is de insteek van Van Rijn: hoe minder prestaties, hoe minder registraties.
Maar patiëntenfederatie NPCF en brancheorganisatie ActiZ zijn hiertegen. NPCF maakt zich zorgen over de invloed van de nieuwe regeling op de patiënten. De federatie is van mening dat verpleegkundigen en patiënten samen moeten kunnen kijken welke zorg er nodig is. De bekostiging moet dat faciliteren. Maar de plannen van Van Rijn zijn op dit moment nog een stap te ver. Brancheorganisatie ActiZ is van mening dat het geïntegreerd uurtarief de doorontwikkeling van de wijkverpleging verstoort. ActiZ is ervoor om uiteindelijk met een geheel nieuwe bekostiging op basis van zorgprofielen te komen, maar nu nog niet.
Aan de andere kant staan de zorgverzekeraars en V&VN. Beiden staan achter het plan voor een geïntegreerd uurtarief. Zorgverzekeraars Nederland denkt in tegenstelling tot ActiZ dat een dergelijke bekostiging er juist voor zorgt dat de wijkverpleegkundige de ruimte krijgt om verpleging en verzorging op maat te organiseren. V&VN sluit zich hierbij aan en ziet het als een uitgelezen kans om de lastendruk te verminderen.
Bezuinigingen verpleeghuis- en gehandicaptenzorg
Medio juni bracht de overheid het bericht naar buiten dat de geplande bezuinigingen uit het Regeerakkoord van een half miljard euro vanaf 2017, op met name verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen, van de baan zijn. Staatssecretaris Van Rijn wil dat alle aandacht nu uitgaat naar liefdevolle zorg en trotse medewerkers in verpleeghuizen. Op deze manier moet de zorg voor ouderen verbeterd worden.
Deze aankondiging zorgde voor veel enthousiaste reacties vanuit het werkveld, want velen vreesden voor de aankomende bezuinigingen die catastrofale gevolgen konden hebben. FNV, ActiZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en seniorenorganisatie ANBO zijn blij dat er niet meer banen geschrapt worden. Er blijven waarschijnlijk zo’n 10.000 arbeidsplaatsen bespaard. Ook van Rijn is opgelucht over het feit dat de bezuinigingen niet doorgaan. “We zijn klaar met bezuinigingen en klaar voor de toekomst.”
Wachtlijsten ggz
De problemen rond de zorg voor mensen met ernstige psychische klachten wordt almaar groter. De wachttijden voor behandeling lopen snel op, zo blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Bijna de helft van de 1.400 ondervraagde artsen zegt dat patiënten langer dan acht weken moeten wacht op specialistische hulp. Maar ook bij de huisarts zijn er wachtrijen ontstaan.
Overig zorgnieuws
- Op 1 juni oordeelde de Raad van State dat huisarts Nico tromp uit Tuitjenhorn onterecht geschorst was door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ stelde Tromp voor zeven dagen op non-actief nadat hij te veel morfine gaf aan een terminale patiënt. Hij pleegde korte tijd later zelfmoord.
- Er is nog geen consensus bereikt over de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Duidelijk is dat partijen bereid zijn om samen te werken. Maar het grootste struikelblok is de financieringswijze. Minister Schippers wil alle betrokken partijen in de geboortezorg vanuit één geldpot betalen, daar kunnen de verloskundigen zich niet in vinden.
© Nationale Zorggids