27 februari 2025 om 09:59
< 1 min lezen

IGJ: zorg voor asielzoekers beter, maar kwetsbare groepen lopen nog risico

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

De zorg voor asielzoekers is verbeterd, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Bij aankomst krijgen zij een medische intake en in opvangcentra is hygiëne op orde. Kinderen en jongeren staan onder toezicht van de jeugdgezondheidszorg. Toch blijft de situatie voor kwetsbare groepen zorgwekkend. Vooral zwangere vrouwen, mensen met een chronische ziekte, psychische problemen en kinderen lopen gezondheidsrisico’s. Dit meldt IGJ.

Veel opvanglocaties zitten overvol en bewoners verhuizen vaak. Dit zorgt voor onderbrekingen in zorgtrajecten, vooral in de geestelijke gezondheidszorg. Lange ggz-wachtlijsten maken het al moeilijk om hulp te krijgen. Asielzoekers die moeten verhuizen, verliezen hun plek op de wachtlijst of hun behandeling stopt abrupt. Dat kan psychische problemen verergeren en leiden tot onveiligheid voor zowel henzelf als hun omgeving.

Kans op blijvende schade

Ook voor kinderen zijn de vele verhuizingen schadelijk. Ze missen stabiliteit en een veilige omgeving om zich te ontwikkelen. Steeds wisselen van school maakt het lastig om onderwijs te volgen. In drukke opvangcentra ervaren ze bovendien onrust en een gebrek aan privacy. De IGJ noemt de situatie voor asielkinderen in de noodopvang onaanvaardbaar en vreest blijvende schade.

Medische blokkade

Zwangere vrouwen en hun baby’s lijden eveneens onder de instabiele opvang. Regelmatige verhuizingen bemoeilijken goede zorg tijdens en na de zwangerschap. Huisartsen kunnen een ‘medische blokkade’ aanvragen, waardoor patiënten minder vaak worden overgeplaatst. Dit voorkomt onderbrekingen in de zorg, maar deze mogelijkheid is nog te weinig bekend, ziet de IGJ.

De inspectie bezocht in zes maanden tijd ruim 40 opvanglocaties, waaronder gewone asielzoekerscentra, noodopvanglocaties van het COA en gemeentelijke crisisnoodopvanglocaties.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • GGZ

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • GGZ

    De Nederlandse ggz trekt aan de bel over toenemend aantal jonge gokverslaafden

    14 maart 2025 om 11:43

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht