4 mei 2023 om 13:41
2 minuten lezen

Jeugdtrauma’s van moeders hebben invloed op ontwikkeling kinderen

Volgens onderzoek kunnen jeugdtrauma’s bij de moeder een effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid van hun kinderen. De resultaten hebben aangetoond dat er een relatie is tussen de (emotionele) mishandeling tijdens de kindertijd van een moeder en het verhoogde risico van gezondheidsproblemen zoals astma of autisme bij de volgende generatie. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Een Duitse studie heeft aangetoond dat kinderen van moeders die vroeger mishandeld zijn, vaker gezondheidsproblemen hebben. Onder mishandeling valt fysiek, emotioneel of seksueel misbruik of verwaarlozing door een ouder of voogd, wat leidt tot een trauma bij een kind ofwel Adversity Childhood Experiences (ACE’s).

De kinderen van deze getraumatiseerde moeders hebben een hoger risico op astma, ADHD en autisme. Ook was gevonden dat deze kinderen vaker symptomen hebben van depressie- en angststoornissen, die bekend zijn als ‘internaliserende’ stoornissen. Daarnaast was gevonden dat dochter van deze moeders een grotere kans hebben op obesitas dan hun zonen.

Ondersteuning

“Al deze verbanden zijn onafhankelijk van de vraag of de moeder dezelfde diagnose heeft’, aldus dr. Claudia Buss, hoogleraar aan het Instituut voor Medische Psychologie aan de Charité en hoofdauteur van de studie. “Dat suggereert dat het risico op dat specifieke gezondheidsproblemen niet genetisch wordt overgedragen.”

Buss concludeert daarom dat passende therapie van de moeders weer een positief effect heeft op de gezondheid en welzijn van hun kinderen. “Het is heel belangrijk om deze moeders en kinderen in een vroeg stadium te identificeren”, benadrukt Buss. Dit kan gedaan worden door ervaring uit de kindertijd van ouders te bespreken tijdens prenatale of pediatrische controles. Hierbij kan dan advies gegeven worden over verschillende ondersteuningsprogramma’s of adviesdiensten.

Meerdere generaties helpen

Dit fenomeen wordt verder onderzocht. Als men meer te weten komt over hoe deze gezondheidsproblemen doorgegeven worden aan nakomeling, kan er een nieuwe, gerichte therapeutische maatregelingen ontwikkeld worden. Ook willen de wetenschappers meer onderzoek doen naar de kinderen die veerkrachtig blijven, en geen gezondheidsproblemen doorgeven aan de generatie daaropvolgend. In het onderzoek is naar voren gekomen dan vader ook hun ervaringen doorgeven aan hun kinderen. Wel werkt dit via een ander mechanisme dan bij de moeders.

Discussie

Hoewel deze waarneming over het ziekterisico aanzienlijk is, zijn er ook veel moeders met trauma’s die deze problemen niet laten zien. Daarom moet er ook verder onderzoek ook kijken naar determinanten zoals veerkracht.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Veel kleine kinderen met luchtwegklachten naar huisarts

    Vandaag om 08:46
    • Kraamzorg

    Nieuw onderzoek: intacte navelstreng redt levens bij vroeggeboorte

    Gisteren om 10:33