Kant-en-klare babyvoeding of zelf koken: wat is gezonder?
Potjes babyvoeding zijn populair vanwege het gemak. Volgens experts zijn de kant-en-klare potjes vaak even gezond of zelfs gezonder dan zelf gekookt eten voor baby’s. De voedingswaarde van kant-en-klare maaltijden is namelijk goed geregeld volgens strikte EU-wetgeving. Dit zorgt ervoor dat het zout-, vet- en koolhydraatgehalte in babyvoeding onder veilige grenzen blijft. “Als je een potje neemt, weet je zeker dat de voedingswaarde goed is”, zegt Victoire de Wild, expert op het gebied van kindervoeding. Maar wat is nu gezonder? Dit meldt de Volkskrant.
De regelgeving voor babyvoeding is strenger dan voor andere voeding, met onder andere beperkingen op bestrijdingsmiddelen. Babyvoeding bevat vaak enkel restwaarden van deze middelen die niet zijn gebruik tijdens de teelt. Dit maakt het voor babyvoeding veiliger dan veel ander voedsel, benadrukt De Wild bij Volkskrant.
Smaakvoorkeuren opbouwen
Toch heeft het koken van maaltijden voor baby’s en peuters zijn voordelen. Zelf koken biedt niet alleen controle over de ingrediënten, maar helpt ook bij het opbouwen van smaakvoorkeuren. Jonge kinderen leren nieuwe smaken beter waarderen als ze vanaf het begin met verschillende smaken in aanraking komen. “Elke nieuwe smaak moet je aanleren”. zegt De Wild. Zelf koken helpt ook om je kind te laten wennen aan verschillende texturen. Bovendien kun je niet alle groenten in de potjes vinden, waardoor zelf koken mogelijk een gevarieerder dieet oplevert.
Hoewel potjes babyvoeding een uitstekende oplossing kunnen zijn voor drukke ouders, blijft het voor de ontwikkeling van smaak en eetervaringen belangrijk om kinderen een gevarieerd dieet aan te bieden, inclusief zelfbereide maaltijden. Maar qua gezondheid doet een potje zeker niet onder voor zelfbereide maaltijden.