6 februari 2025 om 09:45
< 1 min lezen

Kinderen met FASD krijgen vaak te laat de juiste zorg

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Veel kinderen met Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD) krijgen geen juiste of te late diagnose. Dit blijkt uit onderzoek van Hogeschool Inholland. Door het gebrek aan kennis bij hulpverleners krijgen deze kinderen vaak een andere diagnose, zoals ADHD of autismespectrumstoornis (ASS). Daardoor sluit de geboden hulp niet aan bij hun behoeften, wat hun ontwikkeling en kwaliteit van leven belemmert. De onderzoekers hebben daarom nieuwe richtlijnen, trainingstrajecten en een handreiking ontwikkeld. Dit meldt Hogeschool Inholland.

FASD, ofwel het foetaal alcoholsyndroom, ontstaat door blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap en kan leiden tot blijvende hersenschade. Kinderen met FASD hebben moeite met leren, zelfzorg, emoties en sociale interactie. Vroegtijdige signalering en passende zorg kunnen negatieve gevolgen verminderen. Toch herkennen veel hulpverleners FASD niet, omdat de aandoening nauwelijks aan bod komt in opleidingen.

Nieuwe richtlijnen en trainingen

Onderzoekers ontwikkelden richtlijnen, een handreiking en een trainingstraject om hulpverleners beter te ondersteunen. In samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen onderzochten zij signaleringsmethoden en best practices. Dit resulteerde in een tool die zorgprofessionals helpt FASD te herkennen en beter af te stemmen op de behoeften van kinderen en gezinnen.

Blootstelling aan alcohol blijft een probleem

Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat 26,9 procent van de vrouwen alcohol drinkt voordat ze weten dat ze zwanger zijn. Daarnaast blijft 1,9 procent drinken na de bevestiging van hun zwangerschap. Veel mensen beseffen niet dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol schade kunnen veroorzaken.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Minder mensen op wachtlijst voor langdurige zorg

    14 maart 2025 om 10:49
    • Gehandicaptenzorg

    ‘In AI-beleid voor de zorg moet speciale aandacht komen voor landurige zorg’

    13 maart 2025 om 12:56

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht