19 juni 2020 om 10:19
2 minuten lezen

Kunstbaarmoeder moet levenskansen extreem vroeggeboren baby’s vergroten

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Máxima MC (MMC) werken de komende jaren toe naar de eerste klinische tests van een kunstbaarmoeder. Hiermee zouden de overlevingskansen van extreem vroeggeboren baby’s moeten worden vergroot. Dit meldt de TU/e.  

Eind vorig jaar werd bekend dat onderzoekers bijna 3 miljoen euro ontvingen om een kunstbaarmoeder te realiseren waarin de overlevingskans van te vroeg geboren baby’s wordt vergroot. 

Kunstbaarmoeder moet couveuse en kunstmatige beademing vervangen

Met de nieuwe techniek worden de omstandigheden van een echte baarmoeder nagemaakt. Op die manier kunnen de longen van extreem vroeggeboren baby’s beter ontwikkelen. Het is de bedoeling dat hierdoor de couveuse en kunstmatige beademing niet meer nodig zijn. 

Professor Guid Oei, gynaecoloog bij het MMC en deeltijdhoogleraar bij de TU/e: “Met deze kunstbaarmoeder willen we extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken helpen. Met elke dag dat de groei van een foetus van 24 weken in een kunstbaarmoeder wordt verlengd, stijgt de kans op overleven zonder complicaties. Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het risico op voortijdig overlijden drie keer zo laag.”

Van de extreem vroeggeboren baby’s overlijdt ongeveer de helft bij 24 weken zwangerschap. Als ze wel blijven leven hebben ze veel complicaties, zoals hersenschade, een minder goede werking van de longen en problemen met het netvlies waardoor ze blind kunnen worden.

‘Over 8 jaar eerste baby helpen in klinische tests’

Oei: “De komende acht jaar gaan we deze technologieën verder uitwerken, en komen we tot eerste prototypes van de kunstbaarmoeder. Zodra deze zorgvuldig getest zijn, willen we over acht jaar de eerste extreem vroeggeboren baby helpen in onze kunstbaarmoeder in de eerste klinische tests. Dat is een geweldig mooie uitdaging.”

Ethisch vraagstuk

Naast dit proces wordt er samengewerkt met ethici, juristen en verloskundigen om ethische en juridische vraagstukken te bespreken. Ook het publiek debat over dit onderwerp is belangrijk: hoe zit het bijvoorbeeld met de wenselijkheid van een kunstbaarmoeder en met de band tussen moeder en kind? Tevens zal aandacht worden geschonken aan de overgang van prototype naar het testen op mensen.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Zeven miljoen voor vaccinatiecampagnes wijken grote steden

    Gisteren om 11:20
    • Kraamzorg

    Het belang van genetisch onderzoek bij foetale cardiomyopathie

    Gisteren om 09:38