1 juli 2014 om 15:27
< 1 min lezen

Melkstructuur als blauwdruk bij nieuwe drinkproducten voor prematuren

De structuur van melk blijkt bruikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe drinkproducten voor te vroeg geboren baby’s of tegen obesitas. Met de ontdekking van de melkstructuur is er nu een blauwdruk voor de ontwikkeling van nieuwe melkproducten en dranken. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Hoewel de voedingswaarden van melk al veel langer bekend zijn, werd er tot voor kort weinig onderzoek gedaan naar de structuur van melk en hoe de gezonde melkvetten inwerken op onze spijsvertering. Australische onderzoekers van de Monash Institute of Pharmaceutical Sciences in Melbourne ontdekten dat melk tijdens de vertering een ‘geometrische’ structuur’ heeft. Zij bouwden hiervoor een chemisch model van het spijsverteringsstelsel na in een glazen beker en voegden er koeienmelk aan toe.

Tijdens de vertering kreeg de emulsie van vetten, voedingsstoffen en water (de bestanddelen van melk) een georganiseerde, geometrische structuur, waardoor de vertering sneller gaat. Onderzoeksleider Stefan Salentinig stelt dat de structuur van melk vergelijkbaar is met die van een spons, die de absorptie van gezonde vetten verbetert. Door de kleine, georganiseerde componenten van melk kunnen vetten, vitaminen en vetoplossende middelen makkelijker in de cellen en in de bloedsomloop terecht komen.

De wetenschappers denken dat hun onderzoek een blauwdruk verschaft voor de ontwikkeling van nieuwe melkproducten en dranken. Hierbij denken ze bijvoorbeeld aan een melk vol vetoplossende vitaminen en hersenstimulerende molecules voor te vroeg geboren baby’s, of een drank die de vertering vertraagt zodat mensen zich langer verzadigd voelen. Ook zou melk mogelijk als een drager voor medicijnen kunnen worden gebruikt.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Nieuw onderzoek: intacte navelstreng redt levens bij vroeggeboorte

    Gisteren om 10:33
    • Kraamzorg

    Berisping voor nalatige verloskundige; greep niet in bij ademhalingsproblemen baby

    10 december 2024 om 09:37