23 december 2016 om 10:49
< 1 min lezen

‘Met vroegere echo koop je slechts tijd’

Zwangere vrouwen moeten tussen de twaalfde en veertiende week van hun zwangerschap een extra echo kunnen krijgen, zo schreef de Gezondheidsraad gisteren in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid. Journalist Maarten Slagboom en zijn vrouw kregen tijdens de 20 wekenecho slecht nieuws en moesten binnen zestien dagen beslissen over de toekomst van hun ongeboren kindje. Het grootste voordeel dat Slagboom ziet in een vroegere echo is tijdwinst. Dat meldt RTL Nieuws. 

Ruim tien jaar geleden kregen Slagboom en zijn vrouw tijdens de  20 wekenecho te horen dat hun baby een zeer ernstige vorm van open ruggetje had en een waterhoofd. Hierdoor zou ze een verstandelijke beperking krijgen. De ouders hadden toen nog zestien dagen om na te denken over een eventuele abortus. Een echo na twaalf tot veertien weken geeft ouders die slecht nieuws krijgen meer bedenktijd.

“Bij slecht nieuws hoef je de keuze in ieder geval niet zo snel te nemen. Dat is dan iets waar je je minder druk om hoeft te maken. Maar de keuze zelf zal niet makkelijker worden. Het blijft een helse beslissing waar je altijd littekens aan overhoudt”, zegt Slagboom. Wat niet anders wordt is de hoeveelheid vragen waar de aanstaande ouders mee te maken krijgen. Of het nou na dertien of na twintig weken is, artsen kunnen er geen exact antwoord op geven.

Slagbooms’ ervaringen wilde hij delen en daarom schreef hij het boek ‘Echo’. Hierin staat zijn eigen verhaal, maar wordt ook de kant van wetenschappers, politici en artsen belicht. “Ik wilde onder meer kijken wat de gevolgen zijn van het feit dat er steeds meer onderzoek gedaan wordt tijdens zwangerschappen. Wat heeft dat bijvoorbeeld voor invloed op de manier hoe wij naar gehandicapten kijken?” Hoewel hij veel onderzoek heeft gedaan naar echo’s tijdens de zwangerschap, zal hij nooit weten of hij en zijn vrouw de juiste beslissing hebben gemaakt. 

De Gezondheidsraad laat weten nog te willen uitzoeken wat een vroegere echo precies oplevert en hoe vrouwen het ervaren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    AI-gestuurde software moet pijn bij te vroeg geboren baby’s detecteren

    Vandaag om 12:37
    • Kraamzorg

    Baby sterft na hondenbeet: moeder voor rechter in tragische zaak

    Gisteren om 11:52