7 november 2024 om 10:39
2 minuten lezen

MijnOLVG BabyThuis: te vroeg geboren baby’s sneller naar huis

Baby’s gedijen het beste in hun eigen, vertrouwde omgeving. Zelfs te vroeg geboren kinderen kunnen sneller naar huis dankzij de introductie van MijnOLVG BabyThuis. Deze innovatieve digitale tool stelt ouders in staat om thuis de gezondheid van hun baby te monitoren, terwijl zorgprofessionals op afstand toezicht houden en regelmatig contact onderhouden. Dit zorgt voor een veilig en geruststellend gevoel. Dit meldt OLVG.

Te vroeg geboren baby’s of baby’s met medische zorgbehoeften verblijven vaak langdurig in het ziekenhuis. Dit betekent dat ouders veel tijd doorbrengen in een ziekenhuisomgeving, vaak ver weg van huis. Door het tekort aan personeel in stedelijke ziekenhuizen worden baby’s bovendien regelmatig overgeplaatst naar regionale ziekenhuizen, wat extra reis- en stressmomenten oplevert voor ouders.

Zorg verplaatst naar de thuisomgeving

Met BabyThuis wordt deze zorg dichter bij huis gebracht. Ouders voeren thuis dagelijks metingen uit, zoals het bijhouden van de temperatuur, het gewicht en de voeding van hun baby. De gegevens worden ingevoerd in de BabyThuis-app, waar verpleegkundig specialisten en artsen van de Neonatologie-afdeling op afstand kunnen meekijken. De baby blijft onder medische supervisie, met vaste momenten voor telefonisch overleg om de voortgang en gezondheid te bespreken.

Geschikt voor meerdere situaties

BabyThuis is momenteel beschikbaar voor baby’s die:

  • Te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben.
  • Lijden aan geelzucht en fototherapie nodig hebben.
  • Behandeld worden met antibiotica vanwege een infectie.

Voordelen van BabyThuis

Door deze hybride zorgoplossing kunnen baby’s eerder naar huis, wat ouders logistieke stress bespaart en zorgt voor een snelle hereniging met de familie. Tegelijkertijd blijft het ziekenhuis laagdrempelig bereikbaar voor advies en toezicht. De inzet van BabyThuis leidt bovendien tot minder overplaatsingen naar andere ziekenhuizen, waardoor de zorg efficiënter wordt.

Hybride zorg als toekomst

Binnen OLVG is hybride zorg, een combinatie van zorg in het ziekenhuis en thuis, steeds meer de norm. Met tools zoals thuismeetapparatuur, videoconsulten en apps zoals MijnOLVG krijgen patiënten toegang tot hoogwaardige zorg zonder dat ze vaak naar het ziekenhuis hoeven. Deze digitale toepassingen maken zorg niet alleen toegankelijker, maar dragen ook bij aan meer autonomie voor patiënten en hun gezinnen.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
  • zedenzaak barendrecht
    • Kraamzorg

    Celstraf geëist tegen vader die babydochter doodde: ‘Niet in een opwelling gebeurd’

    Vandaag om 11:15
    • Kraamzorg

    Onderzoek naar alarmdruk NICU levert studenten verpleegkunde Digitale Zorg Prijs op

    Gisteren om 13:42