Minder vaccinaties tegen mazelen, 400 procent meer besmettingen in Europa
Het mazelenvirus breidt zich flink uit binnen Europa. Het aantal besmettingen is met 400 procent gestegen. Boosdoener is volgens viroloog Ab Osterhaus de dalende vaccinatiegraad. Steeds meer ouders laten hun kind bewust niet inenten. Dit meldt BNR.
De vaccinatiegraad voor mazelen is in Europa redelijk hoog, maar het loopt wel langzaam terug. Volgens Osterhaus zijn er in 2017 meer dan 20.000 gevallen geweest in Europa, in landen zoals Spanje, Duitsland en Frankrijk. Hiervan zijn 35 kinderen overleden. In Nederland daalt de vaccinatiegraad sinds een paar jaar ook licht, maar internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland nog steeds hoog, zei het RIVM in juni vorig jaar. Een dalende vaccinatiegraad vergroot het risico op een toekomstige mazelenuitbraak.
Vaccinatie is ruim drie jaar geleden een onderwerp van discussie geworden binnen de kinderopvang. Het is een toenemende trend van (hoogopgeleide) ouders die ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren. Zij zien de mogelijke gevolgen van een vaccinatie als schadelijker dan de inenting zelf. Een acht maanden oude baby in Den Haag werd ernstig ziek doordat hij was besmet door een ouder kind op de kinderopvang dat bewust niet was ingeënt. De baby zelf zou zijn eerste inenting tegen mazelen met 14 maanden krijgen volgens het vaccinatieschema van het RIVM. De discussie die daarna ontstond ging over de vraag of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet.
Door: Redactie Nationale Zorggids