10 maart 2025 om 10:49
2 minuten lezen

Niet genoeg aandacht voor langdurige klachten na keizersnede

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Elk jaar bevallen in Nederland 30.000 vrouwen via een keizersnede. Jaarlijks houden zo’n 18.000 vrouwen hier langdurige klachten aan over, zoals extreme buikpijn, abnormaal bloedverlies en zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Hoogleraar gynaecologie Judith Huirne van het Amsterdam UMC pleit voor meer aandacht. Ze vindt dat we met elkaar veel te lang de oogkleppen hebben opgehad. Dit meldt RTL.

Een keizersnede laat sporen na. Bij 60 procent van de vrouwen groeit de baarmoederspier niet goed aan elkaar, waardoor een zogenoemde ‘niche’ ontstaat: een holte waarin bloed en slijm zich ophopen. Dit kan leiden tot pijn, langdurige bloedingen en problemen met zwanger worden. Maar liefst 12.000 vrouwen per jaar ervaren ernstige klachten.

Verminderde vruchtbaarheid

Lang werd gedacht dat een keizersnede geen invloed had op vruchtbaarheid, maar recente studies tonen iets anders aan. De kans op zwangerschap ligt 40 procent lager bij vrouwen met een niche, en bij een grote niche zelfs 60 procent lager. Een hersteloperatie is bij 90 procent van de vrouwen effectief. De klachten nemen hierdoor af en veel vrouwen die eerder vruchtbaarheidsproblemen hadden door een niche, kunnen erna wel weer zwanger worden.

Een operatie is echter niet bij iedereen met een niche nodig. Een hormoonbehandeling kan klachten ook terugdringen of onderdrukken. En zonder klachten heeft een niche niet per se een behandeling nodig. Vrouwen die na drie menstruaties nog altijd kampen met klachten of fertiliteitsproblemen, moeten er rekening mee houden dat dit door hun keizersnede kan komen.

Meer aandacht nodig voor problemen na keizersnede

Huirne pleit voor meer aandacht voor deze problemen, zodat vrouwen zich hiervan bewust zijn bij een eventueel geplande keizersnede. “Maar ook als er klachten ontstaan, is het belangrijk dat vrouwen dit herkennen en weten waar ze naar toe moeten voor hulp.” De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) neemt deze informatie op in de voorlichting aan vrouwen die voor de keuze van een keizersnede staan.

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Nederlanders slikken meer pakketgeneesmiddelen

    14 maart 2025 om 12:54
    • Kraamzorg

    Europese regio had in 2024 het hoogste aantal mazelenbesmettingen sinds 1997

    14 maart 2025 om 09:53

Aankomende evenementen

16 Mar
V&VN Congres Verzorgenden IG 2025
  • Utrecht
16 Mar
OpdeGroei25
  • Gelderland
19 Mar
ADHD in context
  • Utrecht