Nieuwe Landelijke Tafel Integrale Geboortezorg moet samenwerking versterken
Sinds 1 januari 2025 heeft de geboortezorg in Nederland één centraal overlegorgaan: de Landelijke Tafel Integrale Geboortezorg (LTIG). Dit platform moet zorgen voor betere samenwerking en besluitvorming tussen alle betrokken partijen, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
De geboortezorg in Nederland kent veel overlegorganen. Om versnippering tegen te gaan, werken partijen nu samen in de LTIG. Hier nemen organisaties zoals de KNOV, NVK, NVOG, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland plaats. Elke organisatie heeft twee zetels: een voor beleid en een voor uitvoering. Dit moet zorgen voor betere afstemming.
Het ministerie van Volksgezondheid gaf in 2024 opdracht om een fundament te leggen voor deze samenwerking. Op 13 november is het traject succesvol afgerond en daarmee is de LTIG officieel in het leven geroepen. De nieuwe tafel vervangt de Deelnemersraad en het directeurenoverleg van het CPZ.
Wat gaat de LTIG doen?
Dit jaar start de LTIG met werktafels voor kwaliteit, data en organisatie. Kwaliteit, data en organisatie zijn hierbij de speerpunten. Bij kwaliteit gaat het om het ontwikkelen van richtlijnen en een kwaliteitscyclus voor de integrale geboortezorg. Speerpunt data moet zorgdata beter toegankelijke maken voor onderbouwde beslissingen en organisatie van de werktafel moet leiden tot de juiste randvoorwaarden voor een verbeterde samenwerking tussen alle partijen.
Besluitvorming en samenwerking
De LTIG hanteert sociocratische besluitvorming: beslissingen worden genomen zonder zwaarwegend bezwaar. Dit moet zorgen voor een gelijkwaardige en effectieve samenwerking. Als partijen er niet uitkomen, geldt een arbitragereglement.