Kraamzorg, alarmatje, wiegendood

AMSTERDAM – De Stichting Wiegedood is fel tegen het gratis verstrekken van het Nanny-care alarmmatje. Het matje zou onbetrouwbaar zijn omdat het niet de ademhaling van de baby controleert, maar vooral de bewegingen die het kind maakt. Hierdoor zou het matje voor ouders juist extra stress en onrust opleveren, zo meldt Vakblad Kraamzorg.

De ziektekostenverzekeraars van Achmea verstrekken ter preventie van wiegendood het matje gratis in het kraampakket. Het matje dat onder de baby ligt, slaat alarm als het kind niet meer beweegt. De stichting is niet blij met de verstrekking van wat zij zeggen ‘een onzin-product’, dat inspeelt op de angst voor wiegendood.

Het aantal gevallen van wiegendood neemt al jaren af en ligt nu onder de 20 per jaar. Bovendien zou uit niets blijken dat dergelijke matjes de keren dat wiegendood voorkomt kunnen terugbrengen, zo stelt de stichting. Daarnaast kost het huisartsen moeite om ouders ervan te overtuigen dat dergelijke matjes niet werken en is soms zelfs de inzet van een duurdere volwaardige monitor nodig.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal