Rusland verbiedt adoptie kinderen door VS

MOSKOU (Novum/AP) - De Russische Federatieraad heeft woensdag unaniem ingestemd met een wet waardoor het voor Amerikanen verboden wordt Russische kinderen te adopteren. De Doema ging eerder al akkoord met de wet. President Vladimir Poetin moet de wet nog ondertekenen.

De wet wordt gezien als vergelding voor de Magnitsky Act, een wet die eerder dit jaar in de Verenigde Staten werd aangenomen. Die wet is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen, maar roept ook op tot sancties tegen Russen die worden beticht van mensenrechtenschendingen.

De Magnitsky Act is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd omdat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.

Poetin heeft nog niet gezegd of hij de nieuwe wet zal ondertekenen, maar heeft de wet wel een gepaste reactie op de Magnitsky Act genoemd.