Grotere overlevingskans vroeg geboren kinderen

GRONINGEN - Uit onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal, blijkt dat het aantal kinderen met handicaps toeneemt, doordat er steeds meer vroeg geboren kinderen overleven. Hoe vroeger kinderen worden geboren, des te groter het risico op handicaps, met name cognitieve handicaps, zo meldt Knack.be.

Neil Marlow, leider van de onderzoeksgroep, vindt de ontwikkelingen in de overlevingskansen van premature kinderen bemoedigend. Toch wees hij tegelijkertijd op Engelse data, verzameld in 1995 en 2006, waaruit blijkt dat het aantal kinderen dat overleefde met handicaps bijna was verdubbeld.

Door een samenspel van omstandigheden zijn de data uit 2006 wel minder betrouwbaar dan die uit 1995, waarschuwen de onderzoekers. De tests zijn bijvoorbeeld niet meer goed te vergelijken. Daarnaast zijn registratie en wetgeving veranderd. Ook kunnen conclusies pas worden getrokken over veranderingen in cognitie en gedrag bij kinderen die in 2006 zijn geboren, nadat ze de schoolleeftijd hebben bereikt.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten